Работещите в транспортния сектор ще трябва от следващия месец да се ваксинират срещу COVID-19 или да се тестват всяка седмица, заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

Новата мярка, продиктувана от опасенията във връзка с разпространението на варианта Делта на коронавируса, ще се отнася за служителите на службите, отговарящи за мостовете, влаковете и пристанищата в щата Ню Йорк.

На брифинг Куомо призова баровете, ресторантите и други сектори на частния бизнес да обмислят дали да не допускат само ваксинирани клиенти. Той даде пример с театрално-концертната зала "Рейдио Сити мюзик Хол" в Манхатън, за която каза, че е разпродала напълно билетите за редица представления, след като обявила, че ще допуска само ваксинирана публика.

Според Куомо ваксините може да станат задължителни и за работещите в домовете за възрастни и за учителите, ако ситуацията с новите случаи не се подобри.

"Ако искаш да учиш децата ми, мисля, че трябва да си ваксиниран", заяви Куомо и добави, че до началото на новата учебна година след няколко седмици училищата бързо трябва да подготвят мерки за ваксиниране и изследване на учителите.

Настояванията на Куомо са пореден опит на представителите на властите да накарат американците, които не желаят да се ваксинират, да го направят на фона на рязкото увеличение на броя на случаите на заразяване с новия вариант Делта на коронавируса в САЩ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Броят на заразените и на хоспитализираните в САЩ расте

Броят на заразените с коронавирус в САЩ расте, расте също така броят на хоспитализираните, на смъртните случаи и на ваксинираните, предаде Ройтерс, като се позова на американските здравни власти.

"Продължаваме да сме обезпокоени от неспиращото увеличение на броя на заразените, провокирано от варианта Делта", заяви координаторът на Белия дом по въпросите за борба с ковид Джеф Зайнц. Зайнц изтъкна, че случаите на заразяване са концентрирани в общности с нисък процент на ваксинирани срещу ковид.

Наблюдава се също така тенденция за увеличаване на броя на ваксинациите на фона на опасенията, свързани с разпространението на варианта Делта.

През последните седем дни на три милиона американци е била поставена първа доза от ваксина срещу ковид. Понастоящем в САЩ вече 70 процента от пълнолетните са с поставена поне една доза от ваксина срещу ковид.

През последната седмица в САЩ е отбелязано увеличение от 44 процента на броя на заразените за ден, съобщи ръководителката на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. Хоспитализациите са се увеличили с 41 процента, а смъртните случаи - с 25 процента, предаде БТА.