Беларуски активист, живеещ в Украйна, който от вчера бил в неизвестност, е намерен мъртъв в парк в Киев, съобщи украинската полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Виталий Шишов ръководел базирана в украинската столица неправителствена организация, помагаща на беларуси, избягали от гонения в страната си.

"Беларуският гражданин Виталий Шишов, изчезнал вчера в Киев, беше открит обесен в един от парковете на града, недалеч от мястото, където живеел", съобщи в комюнике полицията.

Силите на реда са започнали разследване за предполагаемо убийство. Те казаха, че се проверяват всички версии, включително убийство, маскирано като самоубийство.

Вчера Шишов бе обявен за изчезнал от партньорката си, след като не се прибрал от джогинг.

Той оглавявал организацията "Беларуски дом в Украйна", която според сайта си помага на беларуси да намират подслон, работа и достъп до правни консултации.

Вчера организацията заяви, че не може да се свърже с Шишов. Тя посочи, че Шишов е излязъл от дома си в 09:00 ч. и е трябвало да се прибере час по-късно.

Беларуските власти определят антиправителствените протестиращи като престъпници или склонни към насилие революционери, подкрепяни от Запада, а действията на правоохранителните органи - като адекватни и необходими.

Неправителствената организация на Шишов осъди днес тази "операция, планирана" от режима на беларуския президент Александър Лукашенко с цел "ликвидиране" на човек, подпомагал хората, бягащи от репресиите в Беларус, предаде Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че става дума за операция, планирана от чекистите (както наричат силите за сигурност, бел. АФП), за да премахнат един (човек), истински опасен за беларуския режим", заяви в Телеграм организацията "Беларуски дом в Украйна".

"Виталий бе следен и (украинската) полиция бе уведомена за това. Неведнъж са ни предупреждавали както местни източници, така и хора в Беларус за всякакви (евентуални) провокации, които може да стигнат до отвличане и ликвидиране", продължава НПО.

Според нея 26-годишният Шишов е бил принуден да се изсели в Украйна през есента на 2020 г., след като е участвал през август в антиправителствени протести в южния беларуски град Гомел и "активно се е противопоставял" на властите.

БТА