САЩ се надпреварват с времето, за да евакуират хиляди афганистански преводачи, които са работили за американската армия преди изтеглянето й от Афганистан. Днес стана ясно, че тепърва още хиляди тамошни бежанци ще получат убежище в Америка заради ескалиралия конфликт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В светлината на нарастващото насилие от страна на талибаните, американското правителство работи, за да осигури на някои афганистанци, включително тези, които са работили за САЩ, възможността да се възползват от програмите за приемане на бежанци в САЩ", се посочва в изявление на Държавния департамент.

Това решение "разширява възможността за постоянно преместване в САЩ на няколко хиляди афганистанци със статут на бежанци, заедно с членовете на техните семейства, които могат да се окажат в опасност поради близостта си с американците, но не отговарят на условията за специални имиграционни визи" за САЩ, каквито в момента се предоставят на някои от преводачите и друг афганистански помощен персонал, работил за американската армия, се уточнява в изявлението.

Американският президент Джо Байдън определи 11 септември - датата на която през 2001 г. бяха извършени нападенията на Ал Каида срещу Ню Йорк и Пентагона, предизвикали американската интервенция в Афганистан, като краен срок за пълното изтегляне на американските сили от страната.

Талибаните обаче предприеха мощна офанзива, предизвиквайки опасения, че ще завземат властта в Афганистан със сила след изтеглянето на международните сили и че ще отмъстят на афганистанците, които са работили за тях.

За да ги евакуира, Държавният департамент започна да им предоставя специални имиграционни визи. В петък в САЩ пристигна първата група от 200 души от общо 2500, които са преминали всички етапи за получаване на подобна виза и които се очаква да пристигнат през следващите седмици.