Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Битки бушуват около три големи града в Южен и Западен Афганистан, които талибаните се опитват да превземат от правителствените сили, предава Би Би Си.

Ислямистките бунтовници са навлезли в части от Херат, Лашкар Га и Кандахар.

Досега те успяха бързо да завземат много селски райони, след като беше обявено, че почти всички чуждестранни войски ще са напуснали страната до септември до септември.

Съдбата на тези ключови градове може да бъде от решаващо значение на фона на страховете от хуманитарна криза и на това доколко дълго правителствените сили ще могат да издържат, коментира Би Би Си.

Смята се, че фундаменталистката милиция е завладяла близо половината от цялата територия на Афганистан, включително доходоносни гранични пунктове с Иран и Пакистан.

Депутат от Кандахар каза пред Би Би Си, че градът е изложен на сериозен риск да падне в ръцете на талибаните. Десетки хиляди хора вече са избягали от него и се очертава хуманитарна катастрофа. Гюл Ахмад Камин каза, че ситуацията се влошава от час на час, а боевете в града са най -тежките от 20 години насам.

Той каза, че сега талибаните виждат Кандахар като ключова точка, град, който искат да превърнат във временна столица. Ако той падне, тогава пет или шест други провинции в региона също ще бъдат загубени.

Репортер на Tolo News в Херат заяви, че сблъсъците са се засилили, като талибански бойци влизат в южните части на икономически важния град. Има съобщения за боеве на поне пет места. САЩ все още нанасят въздушни удари в подкрепа на правителствените сили, които са завзели район около летището.

Охранител пред сграда на ООН близо до летището беше убит в петък при атака на талибаните. Жителите казват, че малко места в града са безопасни и някои хора вземат оръжие, за да се защитят. Исмаил Хан, бивш командир, който се бил срещу съветските войски през 80 -те години на миналия век, е започнал въоръжено движение, за да се опита да защити града.

Би Би Си цитира дипломати и кореспонденти, че конфликтът се влошава и че талибаните искат да възстановят техния ислямски емират.

Бившият шеф на британските въоръжени сили генерал Дейвид Ричардс предупреди, че международното изтегляне може да срине бойния дух на афганистанската армия, което да доведе до контрол на талибаните и евентуално възобновяване на международната терористична заплаха.

Хуманитарните организации също предупредиха за голяма криза през следващите месеци. В бежанските лагери липсват храна, вода и услуги.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.