Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада отправи послание по повод мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам), в което потвърди, че желае постигане на политическо решение на конфликта в Афганистан, "въпреки напредъка и военните победи" на бунтовниците през последните месеци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вместо да разчитаме на чужденци, нека решим проблемите си помежду си и да спасим родината си от кризата", добавя талибанският лидер.

Талибаните водят всеобхватна офанзива срещу афганистанските правителствени сили. Делегации на афганистанското правителство и талибаните подновиха вчера в Доха започнатите през септември преговори, които досега остават в мъртвата точка.

"Ние от своя страна оставаме решени да намерим решение чрез дискусии, но другият лагер продължава да губи време", добави Ахундзада.

Талибаните завзеха обширни селски райони и важни гранични пунктове с Иран, Туркменистан, Таджикистан и Пакистан. Афганистанските сили контролират вече само големите пътища и столиците на провинциите, отбелязва АФП.

Освен това в своето послание Ахундзада говори за плановете на бъдещо "ислямско емирство" в Кабул. "Ислямско емирство" беше и името на талибанския режим, управлявал от 1996 до 2001 г., преди да бъде свален от международната коалиция, водена от САЩ, след като отказа да предаде Осама бен Ладен след атентатите от 11 септември 2001 година.

"Искаме добри и силни дипломатически, икономически и политически отношения (...) с всички страни по света, включително САЩ", заяви Ахундзада.

Той увери също "съседните страни, страните от региона и света, че Афганистан няма да позволи на никого да заплашва сигурността на никоя страна от своята територия". 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.