Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада отправи послание по повод мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам), в което потвърди, че желае постигане на политическо решение на конфликта в Афганистан, "въпреки напредъка и военните победи" на бунтовниците през последните месеци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вместо да разчитаме на чужденци, нека решим проблемите си помежду си и да спасим родината си от кризата", добавя талибанският лидер.

Талибаните водят всеобхватна офанзива срещу афганистанските правителствени сили. Делегации на афганистанското правителство и талибаните подновиха вчера в Доха започнатите през септември преговори, които досега остават в мъртвата точка.

"Ние от своя страна оставаме решени да намерим решение чрез дискусии, но другият лагер продължава да губи време", добави Ахундзада.

Талибаните завзеха обширни селски райони и важни гранични пунктове с Иран, Туркменистан, Таджикистан и Пакистан. Афганистанските сили контролират вече само големите пътища и столиците на провинциите, отбелязва АФП.

Освен това в своето послание Ахундзада говори за плановете на бъдещо "ислямско емирство" в Кабул. "Ислямско емирство" беше и името на талибанския режим, управлявал от 1996 до 2001 г., преди да бъде свален от международната коалиция, водена от САЩ, след като отказа да предаде Осама бен Ладен след атентатите от 11 септември 2001 година.

"Искаме добри и силни дипломатически, икономически и политически отношения (...) с всички страни по света, включително САЩ", заяви Ахундзада.

Той увери също "съседните страни, страните от региона и света, че Афганистан няма да позволи на никого да заплашва сигурността на никоя страна от своята територия".