Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Италия ще запомни лятото на 2021 г. заради грандиозните спортни успехи, които постигна. И те се случват все в неделя. На 11 юли, неделя, "скуадра адзура" стана европейски шампион по футбол.

На 1 август, неделя, двама италианци спечелиха титли в две от най-престижните дисциплини в леката атлетика на Олимпийските игри.

Ламонт Марсел Джейкъбс бе най-бърз в спринта на 100 метра с 9,80 сек. Това се счита за сензация, тъй като Джейкъбс, който до 2018 г. се състезаваше най-вече в скока на дължина, е представител на Стария континент. А не на Ямайка, САЩ и т.н.

Ламонт Джейкъбс изпревари с четири стотни американеца Фред Кърли, а втори пореден бронз на Игри грабна канадецът Андре де Грас.

Двамата най-бързи мъже тази година, а и отпреди - Крисчън Колман и Трейвън Бромел, не бягаха на финала. Първият е световен шампион, но е наказан, тъй като пропусна три антидопингови теста. А Бромел отпадна на полуфинала.

Джейкъбс е роден в Тексас, баща му е американец, а майката - италианка. Той заживява на Ботуша преди да е навършил една година. И е продукт на италианската школа в леката атлетика.

Малко преди това Джанмарко Тамбери стана №1 в скока на височина, така двамата бяха сред първите, които се поздравиха един друг в лудата радост на пистата.

Тамберини сподели титлата с Мутаз Еса Баршим (Катар, горе) - организаторите решиха да дадат златни медали и на двамата, след като скочиха 2.39 м.

Съдия се приближи първо до катареца, на когото предстоеше опит след неуспех на 2.40 на италианеца. Попита го и той не мисли дълго преди да се съгласи, а до него бе и Тамбери, който също бе съгласен. Последва щуро празнуване. 

Италианецът носеше част от лонгета, която е била поставена на крака му при тежка контузия на глезена, извадила от от Игрите в Рио. Това е основната причина да бе толкова емоционален.

Не всичко бе под знака на "скуадра адзура". Венецуелката Юлимар Рохас стана шампионка с нов световен рекорд в тройния скок при дамите.

Тя бе станала първа с 15.41 м. В последния си опит скочи 15.67 и подобри с много предишното върхово постижение - 15.50 м на Инеса Кравец.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.