Италия ще запомни лятото на 2021 г. заради грандиозните спортни успехи, които постигна. И те се случват все в неделя. На 11 юли, неделя, "скуадра адзура" стана европейски шампион по футбол.

На 1 август, неделя, двама италианци спечелиха титли в две от най-престижните дисциплини в леката атлетика на Олимпийските игри.

Ламонт Марсел Джейкъбс бе най-бърз в спринта на 100 метра с 9,80 сек. Това се счита за сензация, тъй като Джейкъбс, който до 2018 г. се състезаваше най-вече в скока на дължина, е представител на Стария континент. А не на Ямайка, САЩ и т.н.

Ламонт Джейкъбс изпревари с четири стотни американеца Фред Кърли, а втори пореден бронз на Игри грабна канадецът Андре де Грас.

Двамата най-бързи мъже тази година, а и отпреди - Крисчън Колман и Трейвън Бромел, не бягаха на финала. Първият е световен шампион, но е наказан, тъй като пропусна три антидопингови теста. А Бромел отпадна на полуфинала.

Джейкъбс е роден в Тексас, баща му е американец, а майката - италианка. Той заживява на Ботуша преди да е навършил една година. И е продукт на италианската школа в леката атлетика.

Малко преди това Джанмарко Тамбери стана №1 в скока на височина, така двамата бяха сред първите, които се поздравиха един друг в лудата радост на пистата.

Тамберини сподели титлата с Мутаз Еса Баршим (Катар, горе) - организаторите решиха да дадат златни медали и на двамата, след като скочиха 2.39 м.

Съдия се приближи първо до катареца, на когото предстоеше опит след неуспех на 2.40 на италианеца. Попита го и той не мисли дълго преди да се съгласи, а до него бе и Тамбери, който също бе съгласен. Последва щуро празнуване. 

Италианецът носеше част от лонгета, която е била поставена на крака му при тежка контузия на глезена, извадила от от Игрите в Рио. Това е основната причина да бе толкова емоционален.

Не всичко бе под знака на "скуадра адзура". Венецуелката Юлимар Рохас стана шампионка с нов световен рекорд в тройния скок при дамите.

Тя бе станала първа с 15.41 м. В последния си опит скочи 15.67 и подобри с много предишното върхово постижение - 15.50 м на Инеса Кравец.