Спортният свят продължава да коментира събитията с гимнастичката Симон Байлс. Четирикратната олимпийска шампионка бе считана за една от потенциалните звезди на Игрите в Токио - може би с още толкова титли.

Всичко започна от някои нетипични грешки, които американката допусна в първите дни. Не беше за вярване - лоши приземявания, пристъпвания, като цяло неубедителни изяви. И тя е човек, казаха мнозина.

И може би заради това Байлс отказа да участва във финала на отборната надпревара, където тимът на САЩ стигна "само" до сребро. Часове по-късно Симон заяви, че няма да играе и за отличията в многобоя.

Шок. Една от най-комерсиалните спортистки не даде на феновете, спонсорите и специалистите онова, което очакваха от нея.

По-рано момичето, преживявало сексуално насилие в миналото, каза, че "чувства целия свят на раменете си". Случи се нещо, което наблюдаваме и с други елитни спортисти в наши дни - огромните очаквания смазаха Симон Байлс.

Онзи ден тя добави, че поставя на първо място психическото си здраве, което страда в момента. 

"Надявам се, че Америка все още ни обича, рече една от спортните икони в родината си. - Важно е да предпазим умовете и телата си. В крайна сметка ние сме хора."

Оказа се, че Америка я разбра, а не просто я обича. И това важи за почти целия свят. Байлс продължава да получава изключителна подкрепа. И то не само в средите на спортната гимнастика и на Олимпиадата. Окуражителни думи ѝ написаха поп звездата Джъстин Бийбър, футболистът Пол Погба...

Настоящи и бивши спортни герои ѝ дават гръб - надделява мнението, че с оттеглянето си, признавайки открито за ментални проблеми, Байлс е проявила дори още по-голяма смелост, публично признавайки за демоните си. Припомна се станалото с Наоми Осака, която отпадна рано в родината си.

Тенисистката заяви, че ще бойкотира медийните изява на "Ролан Гарос" по-рано тази година. Направи го, организаторите я глобиха и предупредиха с дисквалификация и звездата напусна турнира. След това не игра и на "Уимбълдън", а за първи път след Париж се появи на корта в Токио.

Осака обясни през юни, че страда от "вълни на депресивни състояния" още от 2018 г. Не ѝ е комфортно, когато отива на брифинги - това е причината за бойкота, а не, че не зачита работатата на журналистите. Загатна, че иска промени.

Анализатори са на мнение, че ставащото със спортистки като Осака и Байлс може да генерира промени в спортния календар и комерсиалните изяви, но това за момента е повече пожелателно, отколкото реално да се случи. Напротив - наблюдава се точно обратното.

"Леещата се любов и подкрепа, които получавам, ме накараха да повярвам, че аз самата съм повече от постиженията ми в гимнастиката. Никога досега не съм вярвала в това", написа 24-годишната Симон Байлс в туитър.