Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Започна август – най-смъртоносният месец по пътищата. Днес е първият му активен ден, но още в неделята един се прости с живота си, а 25 бяха по-тежко или по-леко ранени.

За миналата година нещата изглеждат така - през най-отпускарския месец са станали близо 700 тежки ПТП (това е дефиницията на КАТ, когато има поне един пострадал). Загинали са 54, а са ранени 863-ма души.

Имам едно лично мнение, с което не ангажирам никого - че твърде бързият достъп до твърде бързи коли не понесе на българина (за наше оправдание мога да кажа, че така е и в другите доскоро ужасно бедни държави). Фактически днес за 800-1000 лв. е възможно да си купиш ауди, VW или опел, който в пъти да надбягва личната ти шофьорска култура, етика и най-вече подготовка.

Огромният процент самокатастрофиране - когато изобщо е нямало втори участник в ПТП, който да ти е "виновен", за съжаление, ме подкрепя.

Към това, като добавим вече десетилетното безпощадно крадене от пътища – липсата на всякаква маркировка, или наличието на такава, която се изтрива от един дъжд, дупките, които се отварят, преди валякът да е паркирал в базата на фирмата (под-под)изпълнител, стесненията, скалите, ремонтите и лошите радиуси на завоите...

Към това сложете и странния факт, че може би само у нас се наблюдават толкова много тираджии (например турски), които карат пили. Коя ли черта на родния КАТ им дава увереност, че с няколко евро „йок кармазъ“ всичко се оправя - нямам представа...

Но и всичко това, дори към него да добавите още купчини оправдания: лошо подготвените млади водачи, масовото ползване на амфети у професионалните бусаджии и "баничарки" (за да си покрият по-бързо нормата), никаквия контрол над светлините, гумите и техническото състояние като цяло...

Всичко това не променя факта, че да се пребием на пътя е чисто и просто тъпо.

А когато едно нещо изглежда тъпо, когато всички са съгласни, че е тъпо, то най-вероятно е тъпо в действителност.

И този август едно малко селце от народ вероятно ще се прости с живота си – дай Боже, да съм в груба грешка!

Нека не сме сред тях. Да стигнем – ако трябва с 15 мин. по-късно – по-отговорно не само към нас, а и да не забравяме, че и този отсреща, дори да ни е ядосал, има деца, майка, любими хора... Така определено ще сме оригинални и ще изненадаме публиката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.