Напук на усилията по цял свят и тенденциите, ПТП у нас растат лавинообразно. България е единствената държава в ЕС, в която катастрофите са се увеличили с над 40 % за година, пресмятат от Института за пътна безопасност.

Само през последните дни трима души са загубиха живота си на пътя, показва черната статистика. 

Интересно е, че според Института - огляваван от бившия шеф на КАТ Богдан Милчев, това противоречи и на поетите от България като членка на ЕС ангажименти за намаляване на пътния травматизъм до определени нива.

Според данните, публикувани в сайта на МВР, от началото на месеца досега в страната ни са станали над 470 тежки произшествия, като 47 души са загубили живота си (а до края на юни има все пак още един ден, б.р.).

Интересно е, че черен рекордьор не е някой второкласен път, където пияни младежи да катастрофират, , а най-опасното трасе е АМ „Тракия“, където само за три години са станали близо 3000 злополуки. За същия период на останалите автомагистрали у нас общо инцидентите са малко над 2500, сочат данните, цитирани тази сутрин от бТВ.

На картата с така наречени "черни пътища" според експертите са още отсечката Русе - Маказа, както и пътят край Микре.

„Повече от два месеца настояваме към новото ръководство на АПИ да качат всички свои проекти на сайта си и когато ги видим, ще можем да идентифицираме слабостите, които имат“, обяснява инж, Богдан Милчев.

Според него трябва да се направи международен одит - защо у нас стават толкова много катастрофи, а основните причини за инцидентите са лошата организация на движение и некачествено поставени мантинели.

Клуб Z напомня, че неотдавна и Дияна Русинова от Европейския център за транспортни политики заяви, че у нас "управляваме пътната безопасност, без изобщо да разбираме какво точно трябва да правим".