Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През първата половина на 2021 г. в Афганистан са убити и ранени повече жени и деца, отколкото през първите шест месеца на която и да е година, откакто Организацията на обединените нации започна системно да води статистиката през 2009 г., се посочва в доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Общият брой на цивилните жертви се е повишил с 47 процента спрямо същия период през 2020 г.

"Моля лидерите на талибаните и на Афганистан да вземат под внимание мрачната и смразяваща траектория на конфликта и опустошителното му въздействие върху цивилните", призова Дебора Лайънс, специален представител на генералния секретар на ООН за Афганистан. "Докладът отправя ясно предупреждение, че безпрецедентен брой афганистански цивилни ще загинат и ще бъдат осакатени тази година, ако нарастващото насилие не бъде прекратено", добави тя.

През последните седмици талибаните бързо превзеха значителна територия, както и стратегически гранични пунктове с няколко съседни държави и заплашват редица провинциални столици. Те настъпват, догато последните войници на САЩ и НАТО напускат Афганистан. Докладът констатира особено рязко увеличение на убийствата и нараняванията от май, когато международните военни сили започнаха да се изтеглят.

ООН съобщава, че до средата на 2021 г. вече че има регистрирани 1659 убити цивилни и 3254 ранени. Според доклада жените и децата представляват близо половината от всички цивилни жертви през периода - 46 процента.

32 на сто от жертвите са деца - 468 убити и 1214 ранени. 14 на сто са жените - 219 убити и 508 ранени.

Оттеглянето на САЩ и НАТО е завършено на повече от 95 процента и по план окончателно ще приключи до 31 август.

Въпреки че бързо превземат обширни територии, талибаните увериха, че не искат да монополизират властта. Те обаче настояват, че няма да има мир в Афганистан, докато в Кабул няма ново договорено правителство и президентът Ашраф Гани не бъде отстранен от длъжност.

Лайънс призова талибаните и афганистанските лидери да фокусират действията си на масата за преговори.

"Спрете боевете на афганистанци срещу афганистанци. Защитете афганистанския народ и му дайте надежда за по-добро бъдеще", заяви тя.

Броят на убитите и ранените цивилни през май и юни е почти такъв, какъвто е броят им през предходните четири месеца. През двата месеца има 2392 жертви, 783 убити и 1609 ранени. 

Според доклада голяма част от действията на бойното поле през май и юни се провеждат извън градовете. Но ООН е загрижена, че ако се предприемат интензивни военни действия в градските райони с висока гъстота на населението, последствията за афганистанските цивилни могат да бъдат катастрофални.

"Преследването на военно решение само ще увеличи страданието на афганистанския народ", се казва в документа.

Според изследването антиправителствените сили са отговорни за 64 процента от всички цивилни жертви, като 39 на сто от тях са причинени от талибаните, близо 9 на сто от групировки с връзки към "Ислямска държава", а за 16 процента не се знае. Афганистанските сили за сигурност са отговорни за 23 процента от цивилните жертви, а проправителствените въоръжени групи - за 2 на сто.

Атаката на 8 май пред училище в афганистанската столица Кабул доведе до повече от 300 цивилни жертви, предимно момичета. Никой не е поел отговорност за нападението, посочва се в доклада.

Според ООН 11 на сто от всички цивилни жертви са попаднали на кръстосан огън между враждуващите сили. За това не може да бъде определена точната страна, отговорна за убийствата.

В доклада се споменава, че основната причина за цивилни жертви са импровизираните взривни устройства.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.