Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза днес, че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е  трябвало да се кандидатира за министър-председател на широко коалиционно правителство без бившите управляващи. Борисов заяви, че ГЕРБ дори няма прати свои представители да получат мандат от президента Румен Радев, ако опитът на ИТН за кабинет на малцинството не успее. Той обвини държавния глава за това, че е разделил народа и хвърлил страната в криза и хаос.

"Единственият виновник се казва Румен Радев. Единственният изход е през Слави Трифонов - премиер - каза Борисов пред медии в Котел, където той беше гост на събор. - Той  (Трифонов - б.р.) трябва да си понесе отговорността, че хората гласуваха за него".

"Единственият шанс, който виждам оттук нататък е Слави да излезе, да определи някакъв хоризонт за управление и да направят правителство, защото пред страната има неотложни въпроси - каза Борисов. - Ние няма да участваме под никаква форма, дори при гласуването ГЕРБ-СДС ще излезем от залата, за да могат да си направят правителството. Защото след трети избори ще бъде още по-невъзможно да се направи правителство".

Борисов обвини Радев в "коварство". По думите му той и укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков са организирали вчерашния протест пред президентството, заради който  се наложи полиция да охранява кандидата на ИТН за премиер Пламен Николов, след като той получи мандата за сформиране на кабинет от държавния глава.

"Вчера се видя коварството на Румен Радев. След като Слави и хората му извадиха наяве истината, че в служебното правителство са били назначени данъчни и финансови измамници, Радев и Божков веднага им спретнаха протест, който обиждаше кандидата им за премиер- каза Борисов. - Аз считам, че този президент вече не може да бъде президент. Той така раздели народа, че няма дори да пратя хора да го вземат (мандата - б.р.) ...На когото иска да го дава, ей там да го остави - пред президентството на неговите протестъри".

Борисов определи положението в странаа като "хаос, който отвън изтлежда отвратително". По думите му се е "сгромолясал митът за успешното (служебно - б.р.) правителство на Радев, а той не иска стабилна политическа система и системни партии". 

"След като вкара улицата в парламента, Радев раздели нацията и създаде хаос в цялата страна - каза Борисов. - А (лидерът на "Да, България - б.р.) Христо Иванов вчера беше най-тъжният човек, след като видя, че няма да има негови министри. Защото тях освен постове и кресла друго не ги интересува". 

Бившият премиер съобщи, че е забранил на ГЕРБ да участват в каквито и да са разговори "с тези партии, които ще загробят държавата".

"Те вече я загробиха. Радев успя в едно - раздели нацията, накара ни да се мразим - каза Борисов. - Омразата, която пося Румен Радев, ще му се върне със страшна сила".

Борисов обвини и служебния финансов министър Асен Василев, че е "излъгал", като изтеглени от строежа на автомагистрала "Хемус" парѝ днес представя като бюджетен излишък.

"Всъщност хората от Варна, Шумен, Търговище, Търново, Плевен, Ловеч, Габрово трябва да знаят, че тези измамници им взеха бъдещето - каза бившият премиер. - Защото "Хемус" на запад и Северозапада (Враца, Монтана, Видин) Румен Радев ги ликвидира".