С полицейски конвой - така се наложи кандидат-премиерът Пламен Николов и представителите на "Има такъв народ" да напуснат сградата на президенството след връчането на мандат за съставяне на правителство.

На излизане политиците бяха причакани от малобройна група протестиращи, скандиращи "предатели", "еничари", "ще ви изгоним с камъни" и т.н., опитвайки се да препречат пътя им. Това наложи намесата на униформените. Ръководството на ИНТ се движеше пеша по бул. "Дондуков", заобиколено от полицаи. 

Ситуацията продължи няколко минути. Според някои от участниците в летните протести от 2020 г. - Йоло Денев и отец Дионисий - нямало да има промяна, а подмяна, съобщи бТВ.

Тошко Йорданов: Важна ни е подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме"

Пет приоритета, изброени в следния ред - План за възстановяване и устойчивост, COVID-криза, актуализация на пенсиите, изборна система и мажоритарен вот и съдебна реформа - обяви кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов на излизане от сградата на президентството. Все пак подчерта, че съдебната реформа е много важна.

Той получи мандат за съставяне на кабинет от държавния глава Румен Радев.

Дали е избрал вече свои министри, които да предложи на Народното събрание или кои - Николов, очаквано, не каза. 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отговори вместо нето: съставът на правителството ще бъде обявен в парламента, където му е мястото. И пресече повече въпроси за имена. 

"Парламентът е пълен с противоречия, но [заради] отговорността и морала - да се удовлетвори волята на суверена - предложихме кандидат за министър-председател", каза още Йорданов.

И подчерта:

"Държим на подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ.  Ние идваме". Ако те припознават тези приоритети - ще гласуват "за" този кабинет. Ако той бъде приет, започне да изпълнява тези приоритети, но не получаваме подкрепа -  това ще значи, че тя е приключила и ще хвърли..., ще предоставим възможността някой друг да управлява".

Тази вечер ГЕРБ разпространи съобщение до медиите по повод номинацията на Пламен Николов за премиер.

"Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на ИТН да носи отговорност", се казва в позицията на партията на Бойко Борисов.