Даниел Асенов, единственият ни представител в мъжкия бокс на Олимпийските игри, отпадна на осминафинал в кат. до 52 кг. след загуба от европейския шампион Габриел Ескобар с 1:4 гласа. 

Тайсъна от Кукорево, както е известен в средите на спорта си в България, отстъпи пред същия съперник преди две години в спор за титлата в Минск. Имаше и победа над него - през 2017 г.

Двубоят бе много атрактивен за гледане, особено за неутралните зрители. Двамата размениха много удари. Макар и с минимално приемущество, Габриел Ескобар спечели първите два рудна. Той нанесе повече чисти удари.

В третия рунд Асенов понавакса и го спечели, но това се оказа недостатъчно. Така той повтори участието си от Игрите в Рио преди пет години, когато отново записа победа и загуба.

Пред БНТ коментира, че е бил ощетен. Аргументира се с това, че е бил по-активният боксьор, повече търсещият победата. Призна, че е разочарован.

Така в бокса остана да ни представя единствено Стойка Кръстева, която утре в 11:15 часа преди обед излиза на четвъртфинал срещу китайка. Победа ще й донесе медал. А българското участие в Токио за днес приключи.

Програма на българите за неделя, 1 август

Само Стойка Кръстева ще има изява от нашата делегация. Нейна съперничка е Юан Чан. Денят предлага мъжкият финал в тениса между Карен Хачанов и Александър Зверев. И финалът на 100 м в леката атлетика при мъжете.