Боксьорът Даниел Асенов върне усмивките в българския лагер в Токио с убедителна победа над румънеца Козмин-Петре Гирляну в кат. до 52 кг - 5:0 гласа.

Тайсъна от Кукорево, както е известен в спортните среди, надигра убедително своя съперник в атрактивен мач, в който и двамата се атакуваха непрестанно. Асенов, който е по-класният състезател, допусна леки колебания само във втория рунд. В първия и третия бе отчетливо по-добър, ударите му бяха повече и по-чисти.

Следващият му съперник е стар познайник - испанецът Габриел Ескобар, който преодаля аржентинец, също с 5:0. Българинът е губил от ибериеца на финал на Европейските игри през 2019 г. Две години по-рано обаче го побеждава за титлата на Европейско.

Поредният им голям сблъсък е по обед на 31 юли.

Преди това Станимира Петрова бе явно ощетена срещу колумбийката Ариас Кастанеда при 57-килограмовите в женския бокс. Съдиите дадоха победата на латиноамериканката с 3:2 гласа. Можеше да е обратното.

Петрова бе считана за фаворитка дори за медал, но за втори пореден път на Игри отпадна още в първия кръг. 

Разочарована, тя заяви след срещата, че не вижда смисъл да продължава. Все пак поиска време, в което да обмисли бъдещето си - след почивка при завръщането в България.

26 юли започна с отпадане на Павлина Трифонова, която отстъпи на Сяосин Ян (Монако), която е с китайски корени - 1:4. Българката изравни резултата във втория гейм, но след това далеч по-опитната й съперничка взе убедително следващите три.

Все пак представянето на Трифонова е добро и над очакванията за самата нея. Тя записа две победи на Олимпийските игри в дебютното си участие. Стигна до топ 32. Заяви, че се надява да играе и в Париж след три години.

Китайки препречиха пътя и на сестрите Стефани и Габриела Стоеви в бадминтона. Те паднаха от №3 в света при дуетите Чън Цин Чън и Цзя И Фън - 0:2 (18:21, 15:21).

Това е втора загуба на Стоеви, така те изгубиха шанс да продължат напред. Остана им мач за чест срещу тайландки.

Участието си на Олимпиадата приключи и джудистката Ивелина Илиева - на осминафинал. Тя тръгна с победа с ипон над тунизийката Гофран Хелефи. След това обаче загуби от световната шампионка Джесика Климкейт, отново с ипон.

Илиева бе доста емоционална, не криеше сълзите си пред камерата на БНТ. Стигнала е до Игрите с много трудности и контузии. Един миг, както обясни тя, й е коствал загубата - така е в спорт като джудото.