"Крадец е тежка дума, очаквам Тошко Йорданов да се извини".

Така служебният финансов министър Асен Василев отговори и днес на обвиненията от парламентарния водач на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, изречени от парламентарната трибуна по негов адрес. Преди ден Йорданов си позволи да уличи министъра в кражба на интелектуална собственост и да го нарича "осъден" за това, позовавайки се предимно на медийни публикации във времето за търговски спор, свързан с компания, управлявана от Василев. 

 
Финансовият министър още веднъж разказа накратко историята - като подчерта, че единственото съдебно дело, което е водено, е спечелено от неговата компания още през 2011 г. съда в Ню Йорк. Показа и самото решение. Останалите претенции - пред съд в Амстердам от едната страна и пред арбитражен съд в Лондон - от конкурентите - са стигали само до предсъдебна фаза. Причината - осъдените в Ню Йорк са предложили приятелско споразумение. Такова е подписано, като става дума за споразумение между търговски субекти, а не за съдебни или извънсъдебни процедури. 

Подписването на споразумението е само месец по-късно. И казусът още тогава е затворен. С кратко "не" Василев отговори на въпрос взимал ли е нерегламентирано код или части от такъв, обект на авторско право. Припомни обаче, че още през 2013 г., когато става министър в служебния кабинет на Марин Райков (назначен от президента Росен Плевнелиев - б.р.), случаят се появява в медиите и още тогава е изчерпан. Но неотдавна бива "рециклиран" от "ПИК".

"Фактът, че това изведнъж е нещо ново, голямо прозрение, това е меко казано несъстоятелно", добави той, след като още вчера видя координирана атака по служени министри, защото такава дойде и от ДПС.

 Несъстоятелно, особено фона на това, че от ИТН го бяха поканили да е вицепремиер и да отоваря за европейските фондове в бъдещо тяхно правителство. Защо е отказал и е заявил, че ако иска пост, то това е министър на финансите, Василев обясни така: 

"Да си вицепремиер по еврофондовете значи предимно да разговаряш с чиновници в Брюксел. Което е много хубава и градивна роля, но ако имаш добра основа. Ние нямаме, имаме течове на пари". 

Ако човек е сериозен и наистина иска да спре течовете на пари на данъкоплатците - това може да стане чрез Министерството на финансите, защото лостовете за реален контрол на разходите на държавата са именно в това министерство - одитори, Агенцията за държавна финансова инспекция, обществените поръчки и т.н.

"С мен не се работи лесно, аз искам независимост, не приемам телефонни обаждания и идвам с екип от хора, трябва да има съгласие и по политиките. Някои хора не го приемат", добави още Василев покрай неусхешните си преговори с ИТН за министерско участие в редовен кабинет.

 
По думите му "новите" приоритети във финансите, обявени от ИТН, нямат много общо с това, което е чул от неуспелия кандидат-премиер Николай Василев. Видя в това "помъдряване".

"Копачката на Доган" се разследва. От "Икономическа полиция"

Договорите, подписани от държавата с частна фирма по популярната "инхаус" процедура за прокопаването на пристанище Варна - проект, който се свързва публично и с ТЕЦ Варна и прилежащото пристанище, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - са предадени днес в МВР за разследване. Това съобщи още финансовият министър на въпрос защо вчера - след атаките от ИТН към него и икономическия министър Кирил Петков, от "Демократична България" са заявили, че се атакуват министри, "спрели кранчета" на ДПС.

По думите на Василев сигналът е предаден на вицепремиера Бойко Рашков, за да започне проверка от "Икономическа полиция" има ли извършени нарушения. Случаят придоби популярност като "копачката на Доган".

По отношение на харчовете, в т.ч. чрез инхаус процедури - в пътната агенция - за над 2 млрд. лв. - вече са прокуратурата, защото от служебния кабинет са на мнение, че има достатъчно данни за престъпления. Василев припомни, че общия "теч" на пари през инхаус процедури, прилогени в нарушение на закона, са за над 8 млрд. лв.

Василев за пореден път защити работата на НАП и началника й Румен Спецов, който бе уличен от ГЕРБ в източване на ДДС с препродаване на фирма на "сламено лице". Докъде е стигнала проверката в прокуратурата по случая - "ще трябва да попитате г-н Иван Гешев", заключи министърът. - "тя би трябвало да приключва, не вярзав да е толкова сложна, добави.