Новак Джокович няма да стане първият тенисист, спечелил в една година всичките турнири от Големия шлем и Олимпийските игри. Като начало Александър Зверев (Германия) попречи това да стане - той победи световния №1 с 1:6, 6:3, 6:1 в полуфинал на Игрите в Токио.

На финала Саша ще спори с Карен Хачанов (Русия), елиминирал Пабло Кареньо Буста (Испания) - 6:3, 6:3.

Джокович се стремеше към нещо уникално в тениса, след като от началото на годината спечели Откритите първенства на Австралия, Франция и Великобритания. Отново не стана олимпийски шампион.

Но ако стане №1 на US Open, ще е първият в Откритата ера с четирите титли от "Гранд слам" в рамките на календарна година.

Джокович не беше губил от месец май - на финала на Мастърса в Рим. А и преди това дълго не се бе срещал с поражението. Сега ще изпита нещо, което в тениса се случва само на Игри - мач за бронза.

Щефи Граф остава единствена - през 1988 г. тя грабна всичките пет големи тенис турнира.

Джокович и Зверев размениха по един сет. В третия германецът с руски корени поведе с 4:0 след два пробива. Не чака още дълго - взе мача при три мачбола на сервис на Жокера.

Нямаше енергия и позитивизъм в играта на Ноле днес. Точно обратното може да се каже за Зверев, който не скри сълзите си, след като победи лидера на мъжкия тенис с обрат.