Новак Джокович първи написа история днес в Лондон. Сърбинът победи Матео Беретини с 6:7(7), 6:4, 6:4, 6:3 на финала на "Уимбълдън". Това е титла номер 20 за него от Големия шлем (шеста в "Ол Инглънд клъб"), така се изравни с Роджър Федерер и Рафаел Надал.

И може да ги задмине още на US Open през септември, на който е фаворит №1. Това би означавало и че ще е първият в "откритата ера" с триумфи и на четирите "мейджър" турнира в рамките на година. Може да прибави и олимпийска титла.

Джокович излезе в 30-ия си "Гранд слам" финал. А Беретини на първия.

Италианецът спечели по впечатляващ начин първия сет, след като губеше с 1:4 и 2:5. Той върна пробив и на два пъти оцеля, когато опенентът му бе близо до затваряне на частта.

Стигна се тайбрек, в който Беретини продължи на вълната на вдъхновението и поведе в мача.

Това накара Джокера да "стъпи на газта" така, както само той може. Той дръпна с 4:0 във втората част. Беретини върна един от пробивите, но в крайна сметка резултатът бе изравнен.

Световният №1 поведе с ранен брейк и в третата част. Тя продължи оспорвано, но човекът, който по-често печелеше важните точки, бе Ноле - 2:1.

В четвъртия сет пролича, че Джокович действа доста по-добре под напрежение от своя опонент и това е логично, предвид по-големия опит. До 3:3 сервиращите не срещаха сериозни проблеми. Новак избегна пробив при 2:3, изравни, а след това нанесе удар в ключовия седми гейм - 4:3.

Нататък краят бе близо, шампионът не даде повече гейм и ликува. Той зарадва момиче от публиката - негова фенка, с една от ракетите си.

В събота титлата при жените взе Ашли Барти - 6:3, 6:7(4), 6:3 на финала над Каролина Плишкова. Австралийката грабна първата си титла на "Уимбълдън". И втора в Шлема - първата бе на "Ролан Гарос" преди две години.