След вчерашните атаки, които от "Има такъв народ" организираха по служебните министри Асен Василев и Кирил Петков по материали от "Пик" и "Труд", днес към тях се присъединиха и от ГЕРБ. Конкретни въпроси, взети от "разследване" на... пак "Пик", бяха зададени именно към Кирил Петков от бившия председател на парламента Димитър Главчев. 

Макар че изложението на Главчев бе доста объркано, неясно и пълно с ненужни вметки и коментари, основата на питането му стана ясно именно благодарение на разработките на посочения сайт. Към неговата работа днес се включиха и от "Труд", които пък цитират автор anteni.bg.

За какво става дума?

Предполагаемата схема, в която са "уличени" Петков и Василев, засяга периода от 2013 г., когато Василев бе служебен министър на икономиката, транспорта и енергетиката в правителството, назначено от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Накратко - историята предполага, че компанята на Кирил Петков - "Волаком", е придобила право на строеж върху недвижим имот държавна собственост за изгражадне на сгради в промишлената бизнес зона "Божурище", част от държавната "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Медийните твърдения казват, че правото е разрешено именно от Асен Василев, като принципал на "Индустриални зони". 

Твърдението казва още, че Василев е издал сертификат за инвестиции на дружеството "Волаком", а в резултат на него "Индустриална зона" прави сделка с дружеството за имот. Твърди се и че конкурсът бил "нареден", а Димитър Главчев днес каза, че имало и одитен доклад, който го потвърждава, но не уточни от кого е доклада и къде може да се види. 

В твърденията са замесени и настоящи съветници на Василев и Петков, които тогава са били част от ръководните органи на "Индустриални зони" и Агенцията по инвестиции.

Отговорът

Кирил Петков отговори на тези въпроси, като започна изложението си факта, че "единствената медия, която ми е задавала този въпрос е "Пик". След това уточни, че през юни на 2013 г. няколко фирми, сред които и наистина "Волаком", които създават клъстър за мехатроника с висока добавена стойност за експортни компании. Те наистина искат да строят в зоната "Божурище". Подават се документи, но не от всички, а само от една компания - "Оптикс" АД. 

"Фирмата "Волаком" не подава документи за придобиване на право на строеж". Въпреки че "Волаком" е успешен проект и върна инвестицията ни, партньорите ни изкупиха дела през август на същата година", подчерта Петков, т.е. не е бил собственик към този момент. 

Оказва се, че клъстърът подава нова молба, но няколко месеца по-късно, която е одобрена не от Асен Василев, който вече не е министър, а от Драгомир Стойнев - министър в кабинета "Орешарски". Самото право на строеж пък е учредено чак през януари на 2014 г. Такива поне са твърденията на Кирил Петков, който заяви готовност да даде документите на групата на ГЕРБ веднага. 

Що се отнася до съветниците на Петков, които сега работят с него, министърът не даде подробности. Заяви единствено, че фактите сочат, че когато е учредено правото на строеж, в ръководните тела на посочените държавни компании, няма нито един от неговите или на Асен Василев настоящи съветници. 

"В материала на "Пик" се смесиха различни периоди - 2013 г., когато е имало процедура и когато ние не сме участвали, и след това, когато аз вече не съм имал нищо общо с "Волаком", завърши Петков.