Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След вчерашните атаки, които от "Има такъв народ" организираха по служебните министри Асен Василев и Кирил Петков по материали от "Пик" и "Труд", днес към тях се присъединиха и от ГЕРБ. Конкретни въпроси, взети от "разследване" на... пак "Пик", бяха зададени именно към Кирил Петков от бившия председател на парламента Димитър Главчев. 

Макар че изложението на Главчев бе доста объркано, неясно и пълно с ненужни вметки и коментари, основата на питането му стана ясно именно благодарение на разработките на посочения сайт. Към неговата работа днес се включиха и от "Труд", които пък цитират автор anteni.bg.

За какво става дума?

Предполагаемата схема, в която са "уличени" Петков и Василев, засяга периода от 2013 г., когато Василев бе служебен министър на икономиката, транспорта и енергетиката в правителството, назначено от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Накратко - историята предполага, че компанята на Кирил Петков - "Волаком", е придобила право на строеж върху недвижим имот държавна собственост за изгражадне на сгради в промишлената бизнес зона "Божурище", част от държавната "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Медийните твърдения казват, че правото е разрешено именно от Асен Василев, като принципал на "Индустриални зони". 

Твърдението казва още, че Василев е издал сертификат за инвестиции на дружеството "Волаком", а в резултат на него "Индустриална зона" прави сделка с дружеството за имот. Твърди се и че конкурсът бил "нареден", а Димитър Главчев днес каза, че имало и одитен доклад, който го потвърждава, но не уточни от кого е доклада и къде може да се види. 

В твърденията са замесени и настоящи съветници на Василев и Петков, които тогава са били част от ръководните органи на "Индустриални зони" и Агенцията по инвестиции.

Отговорът

Кирил Петков отговори на тези въпроси, като започна изложението си факта, че "единствената медия, която ми е задавала този въпрос е "Пик". След това уточни, че през юни на 2013 г. няколко фирми, сред които и наистина "Волаком", които създават клъстър за мехатроника с висока добавена стойност за експортни компании. Те наистина искат да строят в зоната "Божурище". Подават се документи, но не от всички, а само от една компания - "Оптикс" АД. 

"Фирмата "Волаком" не подава документи за придобиване на право на строеж". Въпреки че "Волаком" е успешен проект и върна инвестицията ни, партньорите ни изкупиха дела през август на същата година", подчерта Петков, т.е. не е бил собственик към този момент. 

Оказва се, че клъстърът подава нова молба, но няколко месеца по-късно, която е одобрена не от Асен Василев, който вече не е министър, а от Драгомир Стойнев - министър в кабинета "Орешарски". Самото право на строеж пък е учредено чак през януари на 2014 г. Такива поне са твърденията на Кирил Петков, който заяви готовност да даде документите на групата на ГЕРБ веднага. 

Що се отнася до съветниците на Петков, които сега работят с него, министърът не даде подробности. Заяви единствено, че фактите сочат, че когато е учредено правото на строеж, в ръководните тела на посочените държавни компании, няма нито един от неговите или на Асен Василев настоящи съветници. 

"В материала на "Пик" се смесиха различни периоди - 2013 г., когато е имало процедура и когато ние не сме участвали, и след това, когато аз вече не съм имал нищо общо с "Волаком", завърши Петков. 

Коментари

Гонка по устав

Министрите на Прокопи не успяват да изчистят полепналите курешки по умно красивите си лица. Иначе са семпли ачове с особен блясък в очите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.