Методика на здравното министерство как да се изчислява допълнителното заплащане за работа на първа линия с COVID пациенти в спешната болница предизвиква силна реакция на медиците.

Вчера от Националната асоциация на работещите в Спешната помощ пуснаха и петиция. Чуха се и предупреждения за протести. 

"Колко струва трудът на спешния медик по време на пандемия? МЗ го оценява на 0,11 лв. на минута контакт с пациент с доказана диагноза COVID- 19", написаха асоциацията.

И приложиха множество аргументи - как точно се доказва по минути подобен контакт, често работещите в спешната помощ са в контакт с пациенти, които не са с доказан COVID, нямат направен антигенен тест или PCR, но имат всички симптоми. 

"Знаете ли колко пъти тестовете на спешна помощ са отрицателни, а тестовете в болницата се позитивират? Много по-често отколкото предполагате ...
Та така значи от екипа пари ще получават само докторът и/или медицинският специалист и то в минутите в които са контактували с пациента като трябва да засичат и описват тези минути.

И така от 168 часа на месец, колкото трябва да отработваме за 24 работни дни, колко минути в контакт с пациенти с доказан COVID - 19 ще съберем и колко от нас ще съберат. Единици от нас ще съберат от 10 -20-30- 40- 50 часа т.е. 600 минути - 1200 минути - 1800 минути-2400 минути-3000 минути, умножени по 0,11лв. - прави 66 лв.,132лв., 198лв., 264лв., 330лв. 

Мъчно ми е, много ми е мъчно за всички нас избрали тази нелека професия", реагираха още от асоциацията. 

Досега всички спешни медици получаваха по 1000 лв.

В късния следобед вчера от здравното министерство пуснаха допълнителни разяснения по методиката, според което не ставало дума за изчисляване на час и минута, а за брой дежурства през месеца.

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия, написаха оттам.

Ето и разяснението:

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.

Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца –  не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време.

От Министерството на здравеопазването дадоха и примери:

След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

"Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца", написаха от МЗ.

По-късно председателката на асоциацията Десислава Кателиева обясни, че е получила и лично допълнителни разяснения.

"Целта на новата методика е да има справедливост при разпределяне на допълнителните средства за работа с COVID -19 и аз мисля, че справедливост има. На всяко дежурство, на което диагностицирате, лекувате и/или транспортирате пациент с доказан COVID -19 получавате допълнително към заплатата дневната си ставка в размер 12х 6,60лв. На дежурства, на които нямате контакти с пациенти с доказан COVID- 19 не получавате тези допълнителни средства към заплатата. Това премахва несправедливостта, при която за един транспорт в месеца някои вземаха наравно с други, които всеки ден контактуваха с заразени пациенти", смята тя.

Политически елементи в сюжета привнесе бившият здравен министър Костадин Ангелов, който използва случая да поиска оставката на Стойчо Кацаров като го обвини, че 11 стотинки са гавра и цинизъм.

"11 стотинки!
Толкова ще получи всеки спешен медик на минута, ако е работил с COVID-19 пациент. Тази “космическа” сума обаче не се полага на шофьора на линейката.
Грандиозните 11 стотинки, колегите ще получават, само в случай на доказан COVID-19 с PCR тест.
Още една храчка в лицата на спешните медици!
Как, бе?! Как пациент, който се влошава през нощта например, ще докаже с PCR, че има COVID-19?!
И как спешният екип ще докаже, че е помагал на болен с COVID-19?!
Колегите от ЦСМП ще ходят с хронометри на работа, за да отчитат колко време са работили с пациенти, които имат SARS-CoV-2", написа той във фейсбук.

Въпреки разясненията на здравното министерство спешните медици в страната са объркани как точно ще се изчисляват бонусите за работа с пациенти с COVID и обидени.

„В условията на спешност ние не всеки път може да докажем, че даденият пациент е с коронавирус. Отиваме в села и малки градове, където няма как да са се изследвали с тест”, обясниха лекари от Пазарджик по Нова тв.

Медиците настояват заповедта да бъде преразгледана. И да отпадне изискването за само доказан COVID.

"Демотивира ни или не  - това е нашето призвание, нашата работа, ще я вършим", обясниха те.

В много от коментарите си работещите в спешна помощ предлагат на министъра и на заместниците му да изкарат само едно дежурство. И още:

"Три месеца се чудеха как да намалят или спрат тези пари и най накрая го измислиха типично по нашенски, стотинки, левчета, минути, часове,месеци, доказателства..."

"Хм , нещо се обърках... Днес ми предоставиха листи с минути за всеки пациент с когото съм контактувала. 16 мин, 35мин....Тотално се обърках. Демотивирах се. Колеги броят дните оставащи им до пенсия. Ние на къде ще хващаме? Лошото настроение ни се отразява на работата. Пациентите не го заслужават"

"Подиграват се с труда ни!! Така само ще създадат дрязги между колеги. Всички се печем на един и същ огън и всички заслужават!!! Аз не съм съгласен, подарявам им моите и им пожелавам здраве!!!"