Румен Радев обяви в Плевен, че днес в 17 часа ще връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ".

Президентът изрази разочарование, че партиите изгубили добрия диалог, визирайки вчерашните събития в парламента, когато от ИТН атакуваха не само потенциалните си партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме", но и двама от служебните министри - Кирил Петков и Асен Василев. 

"Виждате, че конструктивният диалог се разпада. Вместо диалог вие чувате атаки към служебните министри, които съвсем до скоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет", заяви държавният глава.

По думите на Радев е време да научим какви са "истинските намерения" на партията на Станислав Трифонов. А обществото има право да знае кои са кандидатите за премиер и министри:

"Време е българите, и те са в правото си, да узнаят кой е кандидатът за министър председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите."

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов коментира в парламента: "Ние сме готови". 

Проектокабинетът обаче така и няма да бъде обявен преди връчването на самия мандат, стана ясно още от думите му. Партиите в парламента щели да имат една седмица време да ги коментират. Визира се срокът, в който ИТН има време да реши ще опита ли да реализира мандата или не. 

И след като няма име на министър-председател, Балабанов все пак описа профила му: "Важно е да бъде добър професионалист, отговорен, достоен, морален човек, който да свърши работа". В "зайчарника" "потривали ръце". Според кулоарния слух партията ще предложи адвокат Петър Илиев - същият, който бе предложен за министър на правосъдието в съобщеното от телевизора от Трифонов правителство "Василев".

От кого ще получи подкрепа в Народното събрание ИТН, не е ясно. Но депутатът пак се обърна към ДБ. Надявал се съпредседателят на коалицията Христо Иванов да разберял "за какво сме се събрали тук". Разчитали, приятелският огън да спре.

Балабанов пак отрече взаимодействие с ДПС. Въпреки че партията му е в синхрон с действията на Движението по очерняне на Кирил Петков и Асен Василев.

С днешното си действие на практика президентът се опитва и да избегне избори 2 в 1, тъй като ако връчи мандата в понеделник може да се влезе и в тази хипотеза.