Зам.-шефът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че "Демократична България" води държавата към нови избори. И дори употреби епитета "мръсни хора" по адрес на Христо Иванов.

Йорданов попита какво се е случило в последните 4 дни, че "Демократична България" вече има претенции за министерски постове, след като преди това е декларирала, че няма такива. Той каза още, че сегашният финансов министър Асен Василев, който според Иванов е много подходящ и за бъдещ министър, е откраднал интелектуална собственост. Йорданов разказа участие на Василев във фирма, което е завършило с извънсъдебно споразумение.

"Политиката е мръсна игра, ако се играе от мръсни хора", заяви Йорданов.

Декларацията на Йорданов бе отговор на вчерашна декларация на Иванов, в която той поиска от "Има такъв народ" да назоват имената на своите министри.

"Не знаем какво се е случило през изминалите 4 дни. Тази позиция видимо е коренно променена. Христо Иванов си позволи не просто да изяви претенции относно кабинета, а посочи конкретни личности, министри от действащия служебен кабинет", каза Йорданов.

И допълни, че според Иванов тези министри притежавали "експертиза и морална чистота".

"Човек, откраднал интелектуална собственост (Асен Василев - б.р.), не трябва да е български министър. Разбира се, че един човек може да е симпатичен. Предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, не от собствените си симпатии.

Какво се случи през тези 4 дни, че "Демократична България" изведнъж реши да поставя условия и да се опитва да реди кабинет, без да е спечелила избори. За нас това е изненадващо и неприемливо. Какви игри се играят в 46-ото народно събрание", заяви Йорданов.

Според него Бойко Борисов се радва на действията на "Демократична България", както и на тези на Мая Манолова, защото те водят страната към следващи избори.

"Ако продължите, това ще се случи и вие ще сте виновни", заяви Йорданов.

Веднага след декларацията от "Има такъв народ" дадоха и брифинг.

"За нас това не е затворена врата. Ние просто казваме фактите такива, каквито са. Не сме казали на "Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа за кабинета. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално - че нямат желание за постове. Не е необходимо да предлагат хора, особено хора, осъдени за кражба на интелектуална собственост", каза Йорданов.

И допълни, че досега единствената претенция на "Демократична България" е била бъдещите министри да не са били част от ДС.

Според Йорданов на експертно ниво за съдебната реформа има пълно разбиране между двете партии. Той определи твърденията, че е възможно да има влияние на ДПС в бъдещ кабинет като "мазна лъжа, изречена от български депутат".

Йорданов повтори, че "Има такъв народ" ще каже имената на министрите, след като получи мандат от президента. По отношение на Асен Ваилев той заяви, че са светнали "червени лампи", когато при разговорите за първия проектокабинет на "Има такъв нард" той е настоявал да бъде финансов министър. Тогава от "Има такъв народ" направили разследване и стигнали до това, което бе изнесено днес.

Според Филип Станев от "Демократична България" са нарушили джентълменското споразумение, че нямат претенции за министри.