Йосиф Миладинов донесе историческо класиране за България в плуването на Олимпийските игри. Той е на финал на 100 метра бътерфлай с четвърти резултат.

Не сме имали финалист в "синия спорт" от 33 години - Сеул '88. Тогава Таня Богомилова взе златото на 100 м бруст, а Антоанета Френкева грабна сребро на 100 м и бронз на 200 м в същата дисциплина. Формално погледнато - като време, последният финал е на женската ни смесена щафета на 4х100 м, пак на корейската Олимпиада.

Антоанета Струменлиева пък е осма на 800 м свободен стил. Така финалите в Сеул са общо четири.

Йосиф е само на 18 години. Беше знаменосец на нашата делегация на откриването заедно с Мария Гроздева. Той завърши втори в първия полуфинал с 51.06 сек. Отстъпи сама на олимпийския първенец Крищоф Милак - 50.31.

С първи резултат на финала е американецът Кейлъб Дресъл - 49.71 сек. Унгарецът е втори, а само още един състезател изпревари Миладинов - Ное Понти (Швейцария) - 50.76. Осмицата допълват руснак, австралиец, поляк и представител на Гватемала - всичките събрани в стотни.

Йосиф Миладинов е сребърен медалист на Европейското тази година - отново на 100 м. Тогава той постави нов национален рекорд - 50.93 сек. След това взе две титли на континенталния шампионат за юноши в "делфина".

Финалът на 100 м бътерфлай в Токио е в събота, от 4:30 часа наше време.

“Радвам се много, че успях да се класирам за финал с четвърто време, рече Миладинов пред БНТ. - Надявам се утре да съм в по-добра форма, да си подобря резултата. Сбъдна се една моя мечта. Радвам се, че успявам да представям България на такова ниво. Мотивира ме, надявам се утре да плувам по-добре. Винаги ми е проблем, че тръгам малко по-бавно първите 50 метра. Утре ще тръгна по-бързо ще дам всичко от себе си. 

Не знам дали са победими Милак, Дресъл и Понти, надявам се утре да направя едно готино плуване, да се изкефя, да зарадвам България с едно добро плуване и най-вече да сме живи и здрави.”

Каквото и да е класирането на Йосиф утре, той вече постигна огромен успех. В Токио плувците записаха и полуфинал на Любомир Епитропов на 200 метра бруст.

Програмата за 31 юли, събота

От 04:30 часа сутринта е финалът на Йосиф Миладинов на 100 м бътерфлай в плуването.

А от 11:30 ч. е осминафиналът на Даниел Асенов срещу Габриел Ескобар Маскунано (Испания) в бокса.