Домакините на Олимпийските игри изживяха разочарование - най-популярната им спортистка Наоми Осака отпадна още на осминафинал в тениса. Световната №2 отстъпи пред чехкинята Маркета Вондрушова (№42 в ранглистата) с 1:6, 4:6.

Осака бе спортистката, запалила Олимпийския огън на стадиона по време на откриването.

В Токио тя излезе на корта за първи път от "Ролан Гарос" насам, когато се отказа заради афиширания още преди напреварата бойкот за медийни изяви. Организаторите й наложиха глоба и предупредиха за дисквалификация.

След това Осака обясни в изявление, че още от 2018 г. страда от депресивни състояния и това е причината да не иска да се явява на пресконференции. Тя пропусна турнирите на трева, включително и "Уимбълдън".

Наоми има четири титли от Големия шлем, тя е актуална шампионка на Откритите първенства на САЩ и Австралия. До днес бе спечелила 25 от предишните си 26 мача на твърди кортове.

Звездата заяви, че въпреки всичко е доволна от играта си, предвид голямата почивка, която си е дала, и напрежението от задължителна титла на родна земя. Отново призна, че й е трудно да се справя с натиска отвън.

На олимпийския турнир по тенис отпадна и Ашли Барти, така най-преднокласираната, останала в играта, е Елина Свитолина (№4).