Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”. ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути”.

Така представи пред Нова тв гледната точка на ДПС към опитите за съставяне на правителство Йордан Цонев.

Той обясни, че  партията е била поканена на една единствена среща, на която от „Има такъв народ” заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

„На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността, разграждането на авторитарния модел. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството", каза той.

В тежки кризи трябва да има правителство, добави Цонев.

"Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав”, уточни зам.-председателят на ДПС.

След което повтори за пореден път теза, представяна няколко пъти и от парламентарната трибуна от лидера на Движението Мустафа Карадайъ. От ДПС не искали да виждат "дългата ръка на задкулисния играч Прокопиев зад този кабинет".

"Двамата служебни министри - на финансите и на икономиката - са негови. Те изпълняват неговата политика, ние това ще го докажем", твърди Цонев.

(Малко по-късно председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов прочете декларация на партията си, в която обяви, че от ДБ натискали в кабинета да влязат тримата служебни министри, които бяха поканени при първия вариант на правителсво на партията на Трифонов - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. След което представи и обвинения към финансовия министър Асен Василев.

По думите му "лъсвал целият модел на задкулисието, срещу което ние от 25 години се борим и трови демократичните процеси в България".

Имаше и още нападки към Иво Прокопиев - "излез от задкулисието, откъдето надничаш като тлъст котарак 25 години".

След което посочи как от ДБ изкарали имената на трима министри (става дума за Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, които бяха поканени и в първото предложение за кабинет на ИТН, но отказаха). Според Йордан Цонев обаче те не били добри министри.

Той потвърди, че ако има министри от служебния кабинет в новото правителство, ИТН не може да разчита на подкрепата на ДПС (която поне според изявление не се търси от партията на Трифонов от друга страна - бел. ред.)

"Делян Пеевски с нито една от тези фирми, които са получили кредити от ББР, не е свързан пряко или косвено", обяви още той. "Обърнах се към икономическия министър да извади доказателства. Не извади, няма. Днес в парламента ще му задам въпроса - вие като икономист кредитите на какви ги делите - на големи и малки или на добри и лоши", продължи Цонев.