България жертва възрастното си население във ваксинационния план. И тази грешка струва около 10 хил. смъртни случая.

Така синтезира една от най-големите грешки в управлението на пандемията през първите вълни на коронавируса служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента за ситуацията с COVID кризата и готовността на страната да посрещне следващ пик. Той трябваше да отговаря на въпроси за бавната ваксинация (включително и на обвинение на Росица Кирова от ГЕРБ, че тъй като министърът е антиваксър, едва ли може да обяснява смисъла на ваксините), какво се прави тя да бъде ускорена, какво предвижда COVID планът, какво е заложено за затварянето на училищата, кои болници и как трябва да бъдат ангажирани, ще падне ли основната тежест върху няколко основни лечебни заведения, ще има ли пост COVID пътека и т.н. Основният акцент в дискусията обаче беше ваксинирането. Не мина и без взаимно замеряне с проценти, числа и доказване как и кога е вървяло имунизирането, кое правителство и кога е било готово с план, и т. н.

Според Кацаров имунизирането на възрастните и хронично болните е трябвало да бъде изтеглено като приоритет в изготвения от предишния кабинет ваксинационен план, а не те да бъдат оставени в четвърта фаза.

 "В продължение на повече от 5 месеца имунизирахме младите хора - футболисти, спортисти, изпращахме екипи в различни фирми", добави Кацаров.

Някъде към средата на февруари изпълнението на плана беше прекратено, без да е изпълнена която и да е от фазите му, подчерта министърът.

Трите грешки в началото на ваксинацията, според Кацаров

Първата фаза - медици - включваше около 200 хил. души, От тях са били ваксинирани около 50 хил. Във втора - учители, персонал на социални домове - от 113 хил. са били имунизирани тридесет и няколко хиляди души.

Той изброи къде са били грешките, според него, по време на предишните вълни.

Първата голяма грешка - малък брой ваксини, когато е било благоприятно поставянето им, защото е имало вълна, по-голямо желание за имунизиране и предпазване.

Втората голяма грешка, посочи Кацаров, е в сбърканите приоритети - възрастните и уязвимите групи са поставени в четвърта фаза при положение, че смъртността от COVID е над 80 на сто при тези групи.

"Затова всички останали страни дадоха приоритет на възрастните хора, защото така рязко намаляваш смъртността. Тази грешка коства около 10 хил. смъртни случая, свързани със следващата вълна от март-април, т.е. ако те бяха ваксинирани, смъртността щеше да бъде намалена", каза министърът.

Следващата грешка е в недобрата логистика при разпределянето на ваксините, посочи Кацаров като добави, че в началото е било разбираемо да има пропуски, но те не са били поправени във времето. Това се случило чак в края на май, когато служебният министър промени приоритети - с предимство за възрастни и хронично болни, както и начина, по който се снабдяват с дози личните лекари. 

Той отрече, че с тези промени са били затворени т. нар. зелени коридори и заради това е спаднал темпът на ваксиниране (твърдение, което и сега по време на дискускията беше изречено от представители на ГЕРБ).

"Не е вярно, че бяха затворени зелени коридори, Нищо не е било затваряно", каза министърът.

Повече или по-малко са имунизираните 

Той отговори и на честото обвинение (отново основно от предишните управляващи от ГЕРБ), че с идването на служебното правителство рязко е спаднал темпът на ваксинирането. А вместо заложените в предварителни разчети 50-55 хил. дози на ден и достигане на колективен имунитет до края на август, в момента те са около 10 хил. дневно.

Според министъра през последните два месеца има една голяма добра новина - ръст на ваксинираните възрастни хора, като той предположи, че това може да е основание да очакваме по-ниска смъртност. Според ГЕРБ обаче разликата в имунизирането на хората над 60 години преди и сега била 1,5 процента.

Кацаров цитира и данни, изготвени от неговата съветничка проф. Мира Кожухарова.

"Има забавяне на ваксинационния процес, но такова има в цяла Европа и в Америка", каза той.

Какво показват данните:

Данните, които министърът цитира, са за период от 74 дни след 10 май и 74 дни преди 10 май. (Служебното правителство встъпва в длъжност на 11 май - бел. ред.)

Между 28 февруари - 10 май има поставени 974 хил. дози.

От 13 май - 25 юли - те са 969 хил. дози

Напълно ваксинирани са 300 хил. души преди 10 май и след това - 500 хил.

"Твърдението колко зле са станали нещата не отговаря на истината. Числата показват точно обратното. Не го казвам да се заяждам. Аз съм разтревожен, че България остава последна по брой на ваксинации. И няма изгледи това да се промени. Едно от нещата, които е много трудно да се промени, е, че поради липсата на добра информационна компания се създаде празнота, която позволи да се разпрострат негативни нагласи спрямо ваксините", обясни министърът.

Кацаров добави, че това е национален въпрос, всички трябва да са съпричастни към ваксинирането.

"Ако искаме да предотвратим затваряне и блокиране на страната, единствената възможност е ваксинацията. Другите мерки могат само да модулират вълната, но не и да я предотвратят", повтори той за пореден път.

Смъртността

Министърът продължи с представянето на данни за смъртността.

Анализът за управлението на COVID кризата показва, че през 2020 г. след есенната вълна - общата смъртност е 17,8 промила. 23-24 промила става тя през пролетта на тази година, при новата вълна на епидемията.

За последните 30 г. с 5 години расте продължителността на живота. За последната година е намаляла с 1,5 години.

"Катастрофален резултат", добави министърът.

Той представи пред депутатите отново и приетия от правителството COVID план. В него има описани мерките, които се предприемат в зависимост от нивата на заболеваемост, процент на положителните тестове и т. н.

"На базата на разделението на зони сме разчели готовността на цялата здравна система", посочи Кацаров. 

Той акцентира и върху поетапното заемане на леглата, да не влизат всички пациенти с коронавируса едновременно във всички болници. Изброи и че е разработен и Единен протокол за лечение на COVID, пусната е обществена поръчка за медикаменти, за които е имало недостиг по време на пандемията, задействано е и снабдяване с ремдесевир. 130 млн. ще бъдат изплатени на 128 болнични заведения за ремонти и преустройства на оборудвания, обособяване на отделни входове, чисти стаи, купуване на апаратура - всичко това е свързано с коронавируса.

Рисковете при следващата вълна

Според служебния министър при следваща вълна големите рискове са:
  • Бавната ваксинация

При ниска ваксинация има по-висок риск от по-голямо натоварване на здравната система и повече починали.

"Ако планът за COVID бъде спазван стриктно, ще има по-добро управление на кризата", смята той.
  • Изключително лошото състояние на здравната система като цяло

"Тя е тежко дебалансирана, Това са трайни нагласи, които трудно могат да бъдат преодолени", отчете Кацаров.

След което добави, че не приема упреците, че заради епидемията не е подходящо времето за реформи в системата. Според него напротив това е основание да се бърза с реформите.

Очаквано най-резките критики към Кацаров дойдоха от неговия предшественик - от здравния министър в правителството на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Ангелов: Министърът изрича лъжи

Кацаров изричал лъжи, обяви той.

След което отбеляза, че слушал с внимание какво говорил министърът и видял как благодарение на силата на информационната кампания на предишното правителство един антиваксър се превърнал в убеден привърженик на ваксините. 

Ангелов повтори обичайните си тези, не пропусна да спомене как Кацаров не е практикуващ лекар, а с имунизирането на възрастните хора бил направил "едно голямо нищо". Преди старта на ваксинационната кампания имало 27 на сто желаещи, след информационната кампания на предишното министерство те станали 62 на сто. А при служебния кабинет темповете рязко спаднали, въпреки че Кацаров имал всичко готово и трябвало просто да продължи с него.

Чорбанов: COVID планът не е добър

Имунологът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов, известен противник на ограничителните мерки, който твърди, че преболедувалите не трябва да се ваксинират, обяви, че планът на здравното министерство не е добър. 

"Знаем, че в залата има народни представители с широка експертиза, аз разбирам от много малко неща", каза той и после обяви, че ще задава въпроси, "които касаят нашите избиратели, дали са гласа си за нас".

"Планът не покрива изискванията на населението, нас ни интересува как живее народът, дали ще може да живее по нормален начин. Оставали 40 нормални дни. Готов съм да ги заменя вместо една година в локдаун и ограничения", добави той без в аргументите си да се възползва от експертизата си.

Имаше и въпроси за ваксините, като Чорбанов не прикри недоверието си към тях.

"Ваксините не работят по начина, по които искахме - да са много добри и да ни предпазват на 100 процента", отбеляза Чорбанов.

Припомняме, че не съществува ваксина - за което и да е заболяване - която да предпазва на 100%, нещо, което един имунолог би трябвало да знае.

След което попита защо дисциплинирани нации като Холандия и Великобритания, въпреки високия си процент на ваксинирани отново отбелязват ръст на заразените. Както и дали страната ни има подписано споразумение с фирмите производители да не се търси отговорност от тях при евентуални странични реакции. По-късно той добави и въпрос защо ваксинирани също трябвало да представят PCR тест при влизането си в България.

Министърът: Не очаквайте планът да направи живота на хората прекрасен

"Няма да споря по отношение на иминулогията. Аз не съм специалист по организация на здравеопазването. Планът е много добър. Не очаквайте този план да направи живота на хората прекрасен, неговата цел е да каже на администрацията какво да прави при всеки етап", отговори министърът.

По отношение на ваксините той отбеляза, че те не предпазват на 100 процента от заразяване, но смъртността е с пъти по-ниска.

"Дори само затова си струва да бъдат ваксинирани хората. Ние не разполагаме с друг ефективен механизъм", посочи министърът.

За споразумението с компаниите производители на препаратите той обясни, че то е подписано с ЕК, България е участвала в договарянето на условията. Всяка страна членка споделя отговорността при евентуални последици при прилагането на ваксините.

"Но в нашата страна при почти 2 млн. поставени дози няма нито един смъртен случай или случай на тежки реакции", каза той.

Тошко Йорданов сее съмнения във ваксините

Още един депутат от ИТН и то лидерът на парламентарната група, към която има очаквания да състави правителство, Тошко Йорданов обяви, че... ваксините срещу COVID-19 са опасни и водят до инсулти. Йорданов дори обеща списък с имена на Кацаров на хора, пострадали от ваксина, за да се увери колко вредна може да е ваксинацията.

„Ще ви ги дам, нямате никакъв проблем, ще ви ги докарам на крака болните“, заяви Йорданов в пленарната зала след антиваксърско изложение.

Ще има ли бракувани

На въпрос на Деница Сачева от ГЕРБ министърът уточни, че до края на юли изтича срокът на годност на 22 хил. дози от "АстраЗенека". За ваксините, които трябва да бъдат доставени, основно от този производител той обясни, че България е поискала отлагане на получаването им, задействана е процедура за допълнително разпределение преди те да са влезли в страната. 

Министърът добави, че трябва да бъде решено какво ще се прави с ваксината на "АстраЗенека", към която вече няма почти никакъв интерес в страната и уточни, че този проблем ще остане и за следващото правителство.

Той изброи и какво било направено за ускоряване на ваксинацията като информационна кампания:

  • промяна на доставките;
  • брошури;
  • клипове в медиите;
  • създаване на обществен съвет;
  • преговори с мобилните оператори - замислена била SMS кампания "даже с награди", но това вероятно щяло да трябва да бъде продължено при следващото правителство.

Кацаров за пореден път повтори, че смята, че ваксинирането трябва да е доброволно.

"Каква по-голяма награда може да предложим на някого освен тази, че с ваксината той спасява собствения си живот и живота на своите близки", каза той.

"Здравната ни система е тотално неподготвена за кризи"

"Три основни неща, които трябва да се дискутират. Да се претаргетират внимателно те в плана. Първото - когато се предприемат мерки спрямо инфекцията да има ясна картина какво се е случило в страната. Само едно частно изследване засега има. Сега е време държавата да направи такова изследване. За да се види дали ще има следваща вълна и дали въобще ще дойде. Направете такова изследване, имате огромен брой лаборатории, Това ще ви коства по-малко пари, отколкото ако пред есента блокираме системата", каза проф. Георги Михайлов от БСП, един от инициаторите на изслушването.

Вторият важен въпрос, според него, е да се постави акцент върху доболничното лечение на болестта.

"Бях свидетел как цели семейства идват и се молят да бъдат приети в болница. Тази инфекция в 95 на сто от случаите може да бъде лекувана амбулаторно", смята той.

И третият важен въпрос е да има балансираното участие на всички лечебни заведения - и на държавни и частни, а епидемията да не стовари "пак целия си юмрук върху държавните болници".

В плана, смята Михайлов, има нужда от прецизиране как ще бъдат и кои болници ангажирани в лечението на COVID пациенти.

Той добави, че голямата смъртността не е била от COVID, а от стопирането на лекуването на социално значими заболявания.

"Здравната ни система е тотално неподготвена за всякакви кризи", смята още депутатът от БСП.

Министърът се съгласи, че извънболничната помощ е останала при предишните вълни на коронавируса малко встрани.

Чакат се резултатите от проучване колко хора са се срещали с вируса

Той съобщи, че чака резултатите от проучване за хората, които са се срещали с вируса.

"Събираме данни за целия период на пандемията - всички случаи, в които има регистриран положителен тест, случаи, в които има поставени диагнози, изследвания за антитела, за всички изследвани хора. Разработен е софтуерът, данните се извличат, правя всичко възможно до края на седмицата да бъдат изчистени и обработени. Това ще е най-малкият брой на хората, които са се срещали с COVID, Сигурно броят е по-голям, защото има много, които не са били регистрирани - заради скъпи тестове, за да не влязат под карантина", каза здравният министър.

"Така ще имаме анализ колко близо сме до т. нар. колективен имунитет. Ако успеем да се преборим с бюрократичната машина, ще го направим достояние до края на седмицата", каза той.

"Планът - ред в хаоса, който създаде ГЕРБ"

Катя Панева от "Демократична България" отбеляза, че COVID планът е внесъл "ред в хаоса, който създаде ГЕРБ".

Тя обаче попита има ли и план какво се случва в местата, където и при предните вълни, и по принцип има недостиг на медицински кадри.

"В здравната система има тежки дисбаланси", призна Кацаров, включително и регионални.

Според него трябва да се позволи на лечебните заведения бързо да се преструктурират, да бъдат по-гъвкави и да решават какви легла са им необходими.

Джевдет Чакъров от ДПС поиска да разбере дали са налични всички средства за посрещане на следващата вълна, ако тя се случи още в края на август. Могат ли да се намерят средствата, ако няма актуализация на бюджета.

"Средствата няма да бъдат осигурени, ако не бъде направена актуализация на бюджета, ще бъдат ползвани и ресурси от НЗОК. Те са средства, които са разчетени за здравната система при най-тежко състояние", обясни Кацаров.

Към тях трябва да бъдат добавени  и за социални, икономически компенсации и т.н.

Необходимо е партньорите да се договорят и да има и клинична пътека за лечение на пост COVID синдрома, смята д-р Хасан Адемов (ДПС).

"Разбира се, че може да бъде предложено създаването на всякакъв инструмент, ако има медицинска подкрепа. Може да не е най-добрият начин, но си заслужава да се обмисли и доразвие", отговори нееднозначно на това предложение министърът.

"Ваксините работят. Трябва да търсим лидери на мнение, понякога те са на най-нестандартни места", подчерта Манол Пейков от Демократична България.

Като даде за пример как на малък остров се оказало, че най-влиятелните лидери на мнение са фризьорките и чрез тях ставало убеждаването на населението.

"26 души са починали от коронавирус около мен, вчера ги броих. Нито един ваксиниран досега не е починал. Ваксините работят", каза той емоционално и предложи на министъра да се мисли за нестандартна информационна кампания.

"Ваксините спасяват живот", повтори и д-р Александър Симидчиев от ДБ.