Афганистан ще се превърне в "държава парий", ако талибаните дойдат на власт със сила и "извършат жестокости срещу населението", предупреди днес по време на визита в Делхи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той определи като "дълбоко обезпокоителни" съобщенията за жестокости, извършени от талибаните по време на общата им офанзива в районите, които те са поставили под свой контрол.

Бързото завладяване от талибаните на огромни части от афганистанската територия за по-малко от три месеца, в рамките на офанзива по всички направления, тревожи Индия и другите съседи на Афганистан, на фона на почти приключилото окончателно изтегляне на международните сили, присъстващи от 20 години в страната.

"Афганистан, който не зачита правата на своето население, Афганистан, който извършва жестокости срещу собственото си население, ще се превърне в държава парий", каза Антъни Блинкън.

"Талибаните казват, че искат международно признание, международна подкрепа за Афганистан, вероятно искат лидерите им да могат да пътуват свободно по света, отмяна на санкциите и т.н. В такъв случай, вземането на властта със сила и нарушаването на правата на техния народ не е правилният начин да го постигнат", заяви американският държавен секретар по време на пресконференция с индийския си колега, цитиран от БТА.

Блинкън е в Индия, за да търси подкрепата ѝ за правителството в Кабул, след като и последните войници на САЩ и съюзниците напуснат Афганистан на 31 август. Вашингтон разчита на Индия, защото основният ѝ регионален съперник, Пакистан, е известен като опора на талибаните. 

Те казват, че ще сложат оръжие, само ако избраният афганистански президент Ашраф Гани бъде сменен и бъде съставено ново правителство. Гани отхвърля това искане. В последните седмици САЩ са принудени да нанасят все по-често въздушни удари в подкрепа на правителствените войски в сраженията им с талибаните, които контролират вече близо половината от областите,  ред пътища и гранични пунктове, но не са овладели провинциалните центрове и столицата Кабул.