Талибаните, които вече владеят най-малко половината от Афганистан след изтеглянето на западните войски от страната, искат ново правителство и смяна на президента Ашраф Гани срещу мир, съобщава днес Асошиейтес прес в ексклузивно интервю с говорителя на ислямистката бунтовническа групировка Сухаил Шахин. 

Талибанската власт, която американските войски свалиха преди 20 години, превърна страната в база на международния тероризъм, забрани на момичетата да учат и на жените да работят.

Страховете, че този режим може да се върне кара хиляди афганистанци, които могат да си го позволят, да кандидатстват за визи, за да напуснат страната, посочва агенцията. Изтеглянето на американските и на останалите съюзнически войски е завършено 95 на сто и трябва да приключи на 31 август.

Привърженици на талибаните веят техни знамена в завзетия от бунтовниците град Спин Болдака по границата с Пакистан. Снимка АП/БТА

Шахин казва пред АП, че талибаните ще сложат оръжие, когато бъде постигнато споразумение за ново правителство, включващо различните групи в страната, и бъде сменен президентът Ашлаф Гани,  когото те обвиняват, че не иска помирение, а иска от бунтовниците да се предадат.

АП отбелязва, че съществуват съмнения в честността на избора на Гани през 2019 г., когато съперникът му Абдула Абдула също се обяви за победител. Миналия уикенд Абдула е водил разговори с талибаните и страните са се съгласили да ги продължат. Гани настоява, че ще остане на власт до провеждането на нови избори, но той има критици не само сред талибаните, които го обвиняват, че сее раздори, само за да запази властта си.

Шахин казва, че при договореното ново правителство на жените ще бъде позволено да работят, да  ходят  на училище и да участват в политиката, но ще трябва да ходят забрадени. Той казва още, че жените няма да бъдат задължени да бъдат придружавани от роднина мъж, за да излязат от дома си и че талибанските командири в окупираните окръзи имат заповеди университетите, училищата и  пазарите да работят както преди, включително с участието на момичета и жени.

АП обаче отбелязва, че е имало редица съобщения от завзетите територии, че талибаните са наложили сурови ограничения на жените, а някъде са палили и училища. Едно зловещо видео покзва как талибани убиват пленени командоси в северен Афганистан.

Талибаните в момента владеят 194 от общо 419 областни центрове, но не са завзели нито една от 34-те провинциални столици. Шахин твърди, че завзетите територии и войските  в тях са преминали към талибаните след преговори без бой в рамките на осем дни. АП посочва, че в последните дни на САЩ се е наложило да нанесат въздушни удари, за да подкрепят безпомощните правителствени войски около южния град Кандахар.

Шахин казва и че никой в Афганистан не иска повторението на гражданската война от 90-те години на миналия век и че местните преводачи на американските войски, които Вашингтон се ангажира да евакуира, нямат от какво да се страхуват.