Фенската подкрепа продължава да е решаваща в оцеляването на "Левски". Това обяви новият-стар изпълнителен директор на клуба Константин Баждеков пред бТВ.

Финансистът замени оттеглилия се Павел Колев, но, както заяви, поел е тази отговорност само до общото събрание на 31 август.

На възраст съм вече и си преценявам възможностите, още повече имам 20 години зад гърба си в "Левски", добави Баждеков. Той ще продължи да помага и след сбирката.

„Положението в "Левски" е ясно на всички, че не е добро, започна той. - "Левски" преживява етап, в който се опитва да се спаси от най-лошото - да не отиде в по-ниска група. Нещо, което ръководството в лицето на г-н Сираков и г-н Колев, успя да постигне. Успяхме да преодолеем този момент. По спонсорските договори в момента почти са усвоени парите. Големите компании ни помагаха, но най-големият ресурс, който ни помага в момента, е нашата публика.

Само за месец и половина "Левски" е изкарал 717 000 лв. от продажба на стоки, билети, абонаментни карти. Досега имаме продадени над 2400 карти, на мача със "Славия" имаше почти 8000 диши. С тези ресурси успяхме да покрием най-належащите задължения. Само вчера подписах 29 платежни нареждания към контрагенти. Независимо от помощта, трябва да имаме дългосрочен план.“

Баждеков разкри, че е имал среща с фенските структури. Не всички са се отзовали на поканата му, но онези, които са присъствали, проявили активност и креативност.

Той каза, че клубът е в напреднали преговори за нов генерален спонсор, но не стана ясно дали това е досегашният партньор "Палмс бет", който подаде ръка преди седмици и спаси "сините" от фалит покрай провала на преговорите с Джоузеф Диксън. Наско Сираков заяви, че двете страни са пред финализиране на по-мащабен договор.

"Става въпрос за една структура, която може да помогне дългосрочно и сериозно на "Левски". Има редица взаимноизгодни възможности за развитие между клуба и фирмата, за да се върне "Левски" на мястото, където му се полага. Все още нищо не се е случило. Когато има конкретика, ще съобщим повече неща, но фирмата е достатъчно сериозна и е доказана в своя бизнес. Българска е и мисля, че техните намерения в нашето партньорство са достатъчно сериозни и ангажиращи“, рече Баждеков.

Директорът коментира и Диксън:

„Когато клубът е в такова положение, в процеса на такъв период се допускат немалко компромиси, а се допускат и грешки. Важното е, че не се допусна тази грешка, да се подведе "Левски" в тази посока. Всичко е въпрос на сериозни проучвания и разговори, които се водят от доста време."

А дълговете?

„В момента имаме разбиране от всички контрагенти, независимо, че текат и дела, които предполагам, че ще се решат. Затова разчитаме на това партньорство и така ситуацията в клуба да се нормализира. Голяма част от по-големите задължения са разсрочени. "Левски" дължи сериозни суми към различни места. Сега трябва да се изплатят задълженията към персонала и футболистите. След това предстои да се оправят към държавата и по някои дела“, завърши Константин Баждеков.