Депутатите от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" са внесли днес искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в деловодството на Народното събрание.

Изслушването ще е във връзка с Бюрото за защита на свидетели, като трите партии искат и доклад за дейността му за последната година и половина.

От "Демократична България" отбелязват факта, че Бюрото за защита на свидетели не е защитавало никого през 2020 г., но въпреки това в последните години бюджетът му е увеличаван многократно.

До 2013 г. Бюрото е под шапката на правосъдния министър, но през 2013 г. минава изцяло под контрол на главния прокурор. А в мандата на Иван Гешев на поста то започна да участва в акции на прокуратурата, извеждайки заподозрени и отнемайки правомощията на ГДБОП и полицията. 

Именно персонал от Бюрото за защита на свидетелите нахлу в Президенството миналата година. През последните години то пази по 20-тина души всяка година, а същевременно в него се наливат милиони чрез обществени поръчки - за модернизация на офиси, за нови автомобили и пр. А поправките в прилежащия му закон му дават изключително много привилегии, подобни на тези на силовите служби, но никаква отчетност - освен пред главния прокурор.