Депутатите да заседават в пленарна зала през седмица, като в седмицата между пленарните заседания да работят в комисиите. Тази идея се обсъжда в комисията по правилника на парламента. Тя дори не фигурира като предложение за промяна, а е просто идея на шефа на парламента Ива Митева.

Митева се мотивира, че има една цел - да се подобри качеството на законите, които приемат народните представители.  Идеята е била представена на председателски съвет и там е срещнала подкрепа.

"Идеята не е парламентът да не работи. Напротив - парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не говорим въобще за капацитета на народния представител по нощите да се работи", обясни Митева.

Не всички парламентарни групи обаче подкрепят евентуално ново разпределение на парламентарното работно време.

"Не бихме го подкрепили. Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят. Според мен обществото няма да реагира положително на такъв начин на работа на народните представители", коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС. 

Според Филип Попов (БСП) в това предложение има резон, но предстои то да бъде обсъдено от парламентарната група на социалистите.

"Трудно е да се каже дали плюсовете или минусите са повече, дали ще подобри действително работата на парламента като такъв", каза Попов.

Йордан Цонев (ДПС) подкрепя идеята.

"Предложението, което направиха колегите още не сме го приели не за друго, а заради общественото мнение. Трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има санкции, който не идва без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим", категоричен бе Цонев.

И допълни:

"Вие виждахте как е в комисия - влизаме в едната комисия, оставаме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисията, за да работи".

Мария Капон от "Изправи се Бг! Ние идваме! заяви, че нейната парламентарна група е категорично против.

Част от предложенията за промяна в правилника предвиждат в комисиите да няма спадащ кворум и лично да се гласува от членовете, без да се делегират права на други представители от парламентарна група.

Премиерът, вицепремиерите или министър, който не е отговорил в законния срок на въпрос или питане, е длъжен в десетдневен срок да се яви лично пред Народното събрание и да даде обяснение защо не е изпълнил задължението. Това предвижда още проектоправилникът за работа на 46-то НС.