Никога не е късно човек да стане за резил, дори и да е легендарен китарист.

На 22 юли рок звездата Ерик Клептън обяви, че няма да участва в концерти на събития, където е забранен достъпът на неваксинирани.

"След съобщението на премиера (Борис Джонсън) в понеделник, 19 юли 2021 г., чувствам се задължен да направя свое собствено съобщение: искам да кажа, че няма да се качвам на сцени, където се допуска дискриминиране на публиката. Освен ако не е предвидена разпоредба, според която могат да присъстват всички хора, запазвам си правото да отменя всяко шоу", обяви Клептън чрез изявление, публикувано в акаунта в "Телеграм" на архитекта, филмов продуцент и популярен антиваксър Робин Моноти Грациадей.

Това може и да изглежда безобидно - протест на музикант от една отдавна забравена бунтарска епоха.

"Бийтълс" също отказват да изпълняват концерти по време на американските си турнета през 60-те заради несправедливото отношение към някои от феновете им. Или по-конкретно - на местата, където е забранен достъпът на чернокожи.

Но докато обявеното решение на Клептън да се бори за равноправието между феновете си, без значение дали застават от грешната страна на най-важния дебат през последната година и половина, не е непременно морално укоримо, то трудно може да намерим обяснение за писмото, което музикантът пише в началото на май. И изпраща на вездесъщия Робин Моноти, който отново го публикува в профила си в "Телеграм".

"Сложиха ми първа доза от "Астра Зенека" и веднага имах сериозна реакция, която продължи през първите 10 дни. Накрая се възстанових и ми казаха, че ще минат 12 седмици до втората доза", обяснява музикантът, цитиран от списанието "Ролинг стоун". "Около 6 седмици по-късно ми предложиха и сложиха втората доза с "Астра Зенека", но имах малко повече информация за опасността. Не е нужно да казвам, че реакцията беше катастрофална, ръцете и краката ми замръзваха, губиха чувствителност или изгаряха, и на практика бяха безполезни за две седмици. Страхувах се, че никога няма да свиря отново (страдам от периферна невропатия и въобще не биваше да се приближавам до игла). Но пропагандата тръбеше, че ваксината е безопасна за всеки"... 

Клептън, разбира се, греши. Здравните специалисти многократно подчертаха, че при наличието на определени заболявания е препоръчително да не се слагат ваксини. Те поначало не са одобрени за малките деца.

Още по-странно е обвинението, че ваксината на "Астра Зенека" едва не е отнела способността му да свири на китара. Каквито и нервни проблеми да има 76-годишният музикантът, потенциалното заразяване с COVID-19 би се оказало много по-пагубно за здравето, да не говорим за кариерата му.

В писмото си Клептън също разказва, че е открил "герои" като британския антилокдаун политик Дезмънд Суейн и канали в YouTube, които по свой си начин разобличават пропагандата за ваксините.

"Продължавам да се движа по пътя на пасивното бунтарство и да не излизам от линията, за да мога активно да обичам семейството си, но ми е трудно да си прехапвам езика заради това, което знам", обяснява Клептън. 

Музикантът споделя повече инфорамация и за антилокдаун песента, която записа през декември 2020 г. под името "Stand and Deliver", чийто текст е написан от колегата му и отявлен антиваксър Ван Морисън. Клептън отбелязва, че "тогава открих своя глас и въпреки че пях неговите думи, те отекваха в сърцето ми".

Клептън също участва в записването на песента на Морисън "Къде отидоха всички бунтари?" и при публикуването на парчето изразява следната позиция.

"Не е агресивна или провокативна. Просто пита: "Къде отидоха всички бунтари?" Крият се зад компютърните екрани. Къде е духът, къде е душата? Къде отидоха всички бунтари?", пита музикантът. "Аз съм бунтар през целия си живот срещу тиранията и арогантната власт, каквито имаме сега. Но също копнея за приятелства, състрадание и любов... вярвам, че чрез тези неща ние ще победим".

Изявленията на рок звездата оказват влияние върху милионите му почитатели. Някои ще възприемат призива му и ще обявят война на "тиранията", "арогантната власт" и "пропагандата". Други ще го оплюят.

Приносът на легендарния китарист към световната музика през последните близо 60 години никога няма да бъде забравен. Но без значение дали го желае, или не, в бъдеще Ерик Клептън със сигурност ще бъде поставян сред звездите, които са легитимирали движението на антиваксърите.