Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комбинирането на различни видове ваксини срещу COVID-19 увеличава честотата на страничните реакции като втрисане, главоболие и умора, но те обикновено отшумяват бързо. Това показват предварителните резултати от проучването на Оксфордския университет, започнало през февруари.

Клиничното изпитание е включвало 850 души на възраст над 50 години.  То проследява действието при смесването на ваксините на "АстраЗенека" и "Пфайзер"/"Бионтех", съобщи Би Би Си.

Окончателните резултати ще бъдат оповестени през юни.

Предварителните показват, че смесването на ваксини не води до проблеми с безопасността им.

"Изводите, до които стигнахме, са наистина интригуващи и не са нещо, което непременно очаквахме", коментира проф. Матю Снейп от Оксфордската ваксинационна група, ръководител на изследването.

След регистрирани редки случаи тромбози след прилагането на първа доза на ваксината на "АстраЗенека" някои страни приеха, че втората доза може да е от иРНК ваксина (основно на "Пфайзер"/"Бионтех").

В България Националният ваксинационен щаб реши да не поема категорична отговорност като остави решението в ръцете на самите имунизиращи се. Те получиха право на избор - или да си сложат отново от т. нар. Оксфордска ваксина или да предпочетат иРНК препарат. Имаше и специална препоръка само за жени под 60 г. с анамнеза за риск от тромбози. Все пак здравните власти в страната подчертаха, че при липса на някакви симптоми или предразположеност е по-добре имунизирането да бъде завършено с една и съща ваксина. Когато беше прието това решение, все още нямаше данни какво се случва при комбиниране на иРНК и аденовирусна ваксина.

 
Предварителните резултати сочат, че 10 на сто от доброволците, които са били ваксинирани с две дози от "АстраЗенека", са имали трескавост. При комбинирането поставяне - първа доза от Оксфордската ваксина и втора от "Пфайзер"- процентът скача до 34 на сто, или всеки трети. Проф. Снейп отбелязва пред Би Би Си, че подобна разлика в честотата на симптомите се е наблюдавала и при температура, умора, главоболие, мускулни болки и т. н.
Появата на треска при две дози от "Астразенека", "АстраЗенека" и "Пфайзер", две дози "Пфайзер" и съответно първа доза от "Пфайзер" и втора от "АстраЗенека". Най-чести са проявите на този симптом именно в последния случаи - при около 40 на сто от хората. Съответно най-малко регистрирани случаи на трескавост има след ваксиниране с две дози от "АстраЗенека".
Умората е регистрирана по време на изследването най-често при комбинацията - първо "АстраЗенека" и после "Пфайзер".

 

Около 60 на сто от получилите комбинирано ваксиниране се оплакват от главовоболие, сочат данните. Източник на графиките Oxford Vaccine Group/BBCПрез април изследването беше разширено като в него се включиха още 1050 доброволци, при които ще се тества комбинацията от "Модерна" и "Новавакс" заедно с "АстраЗенека" и "Пфайзер".

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.