Близо 100 души са убити, а 160 - ранени днес при самоубийствен атентат с кола бомба в центъра на афганистанската столица Кабул.

Отговорност за атентата поеха талибаните, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки говорител на афганистанското вътрешно министерство, предаде БТА. Според говорител на вътрешното министерство са задържани четирима заподозрени във връзка с атентата, отбелязва ТАСС. 

Говорителят Насрат Рахими поясни, че нападателят е използвал линейка, за да премине през контролен пункт на силите за сигурност, като казал на полицаите, че кара пациент в близката болница. Атентаторът задействал експлозивите си при втори контролен пункт.

Според очевидци експлозията е станала в квартала, където се намират сградите на министерството на вътрешните работи и представителството на Европейския съюз. Репортери на Ройтерс съобщават, че взривът е станал близо до множество чуждестранни посолства и правителствени сгради, седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града. 

Говорител на талибаните, Забихула Муджахид, пое отговорност за атентата.

Министерството на здравеопазването съобщи, че данните са жертвите и ранените са неокончателни, отбелязва Франс прес.

Това е второто голямо нападение на талибаните в Кабул за седмица. При атака срещу хотел в града миналата събота бяха убити най-малко 20 души, включително 14 чужденци, припомня ДПА. Талибански говорител пое отговорност за днешния атентат, съобщавайки, че мишена бил полицейски конвой в района.