Китай обвини Америка за "застоя" в двустранните отношения на страните, предаде Ройтерс. Зам.-външният министър на Китай Си Фен обяви, че Вашингтон си създава "въображаем враг" в лицето на Пекин по време на преговорите със заместник-държавната секретарка на САЩ Уенди Шърман.

Шърман пристигна тази неделя в северния китайски град Тиендзин на фона на влошените отношения между двете най-големи икономики в света.

"Отношенията между САЩ и Китай са в застой и те са изправени пред сериозни затруднения", заяви Си Фен по време на срещата, цитиран от държавната телевизия. "Съединените щати искат да възродят чувството за национално единство, като набедят Китай за въображаем враг.

Шърман, чието посещение в Китай беше включено късно към азиатския му маршрут, включващ визити в Япония, Южна Корея и Монголия, трябваше да се срещне в понеделник и с външния министър на комунистическата страна Уанг Йи.

В събота обаче Уанг предупреди, че Пекин няма да приеме САЩ да заемат "висша" позиция в отношенията им, ден след като Китай обяви санкции срещу бившия министър на търговията на Америка Уилбър Рос и други.

На преговорите висши американски служители заявиха, че САЩ приветстват конкуренцията с Пекин, но увериха, че ще настояват за равни условия и "бариери", за да се избегнат конфликти.

Правителството и Конгреса на САЩ критикуват политиката на Китай в Хонконг и Синцзян. Този месец Сенатът прие законопроект за забрана на вноса на стоки от северозападната провинция, позовавайки се на закон, който забранява поддържането на търговски отношения при наличието на принудителен труд.

Миналата сряда говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Шърман ще пътува до Китай "от силна позиция".

Отношенията между новата администрация на Байдън и Пекин се влошиха още през март по време на първата среща на високопоставени представители на двете страни в Аляска. На нея американските официални лица обвиниха Китай за незачитането на правата на човека, докато китайските им колеги отвърнаха с призиви да се подобри състоянието на американската демокрация.

Поради нарастналите случаи на заразени с COVID-19 настоящата среща се проведе извън китайската столица. Ройтерс отбелязва, че докато чуждестранните медии са били държани на дистанция от хотела, където са се провеждали преговорите, то тази забрана не е важала за китайските.