Американският Сенат единодушно одобри в сряда законодателство за забрана на вноса на стоки от китайския регион Синцзян. Това е поредният опит на САЩ да накажат Пекин за това, което американските власти определят за геноцид срещу уйгурите и други мюсюлмански групи, предаде Ройтерс.

Законът за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите би създал "оборима презумпция", приемайки, че стоките, произведени в Синдзян, са плод на принудителен труд и поради това са забранени съгласно Закона за тарифите от 1930 г.

Приета с единодушно съгласие, мярката ще прехвърли тежестта на доказване, че експлоатация не се извършва, върху самите вносители. 

Законопроектът трябва да бъде одобрен в Камарата на представителите, преди да може да бъде изпратен в Белия дом за подписа на президента Джо Байдън. Не е ясно в какъв срок това може да се случи.

Републиканският сенатор Марко Рубио, който представи законодателството заедно с демократа Джеф Мъркли, призова долната камара да действа бързо.

"Няма да си затваряме очите за продължаващите престъпления на ККП срещу човечеството и няма да позволим на корпорациите свободно да се възползват от тези ужасяващи злоупотреби", каза Рубио в изявление.

"Нито една американска корпорация не бива да се възползва от тези злоупотреби. Нито един американски потребител не трябва да купува неволно продукти от робски труд", каза Мъркли.

Според източници на двете партии от Капитолия мярката ще получи силна подкрепа в Камарата на представителите, като те отбелязват, че подобна регулация е била приета почти единодушно през миналата година.

Законопроектът ще надхвърли вече предприетите стъпки на САЩ в лицето на обвиненията за нарушаване на правата на човека в Китай. През януари бе забранен вносът на домати и памук от Синцзян.

Групи за правата на човека, бивши жители на региона и конгресмени настояват, че властите в Синцзян са създали условията за принудителен труд, като са задържали около милион уйгури и други представители на мюсюлмански малцинства от 2016 г. насам.