"Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната започна да се пълни".

Така министърът на финансите в служебното правителство Асен Василев обясни анонсираните по-рано 2 милиарда лева повече в бюджета.

1,6 милиарда идват по линия на НАП и Агенция "Митници", останалите - от аванса по плана за възстановяване. Половината от НАП и митниците идват заради добрата икономическа ситуацията, а другата половина - от по-висока събираемост, посочи министърът.

"За мен най-големият шок беше разходната част - харчено без контрол, без търгове, в строителството имаме фирми с директни поръчки за над 1 милиард", изброи още Василев.

Той предлага и всички "ин хаус" процедури да са публични - договорите, сумите да се публикуват - да знае обществото.

"На нас ни отне над месец и половина да го съберем. Реално тази инфорация не съществуваше, никой не я управляваше", припомни той разкритията на служебния кабинет за непрозрачната процедура по превъзлагане на дейности.

А как ще се разпределят по-големите приходи? - Парламентът ще реши.

Според министъра 50-те лева, които възрастните хора получават към пенсиите си, трябва да влязат актуализацията на пенсиите.

"43% от пенсионерите са под линията на бедност. Не е нормално. Колкото и да е десен един човек, няма как да оставим нашите родители под линията на бедността. Това не е човешко", коментира той различните политически платформи на евентуалните участници в бъдещо правителство.

Ще бъдат заделени и средства за COVID-19 - но ще се похарчат, ако "станем в тъмно червения пояс". 430 милиона са за подкрепа за бизнеса - пак така - няма да се харчат, ако сме в зелената зона. Предвидени и са пари и за избори 2 в 1. 

По отношение на плана за възстановяване, Василев посочи, че най-важното е да се пренастрои енергийната система. В момента нашата енергия е много скъпа и ще продължи да става скъпа. Следователно няма как да си градим икономиката. Може някой друг да ни пуска и да ни спира тока, а не ние - предупреди финансовият министър.

Никой не ми се е обаждал - заяви той на въпрос може ли да го видим и в редовния кабинет.

Като "донякъде добра програма, ако не бяхме по средата на световна пандемия и ако общественият ресурс не отиваше за хорта с майбасите, а не за тези които ползват метрото", определи той икономическия план на оттегления проектопремиер на "Има такъв народ" - Николай Василев.