Ако акциите на вътрешния министър Бойко Рашков са отказали 600 000 души да гласуват, то тогава трябва да му издигнем паметник като Супермен.

Това заяви по БНТ членът на "Информационно обслужване", който ще бъде официално освободен от поста в държавното дружество от средата на август - математикът проф. Михаил Константинов.

Константинов коментира ниската избирателна активност на 11 юли спрямо 4 април, в т.ч. в ромските секции.

Къде изчезнаха тези 600 000 гласа - попита водещият на предаването Георги Любенов. - Заради акциите на Бойко Рашков?

"Съжалявам, но тук са числата" - заяви в отговор Константинов и посочи:

В секциите, в които се гласуваше с хартиена бюлетина (т.е. тези с под 300 избиратели), избирателната активност е била 55%. В тези с машина - 38 на сто. Неизменно досега 27% избираха машини, припомни Константинов.

"Така че тук става въпрос, че засега бългрският народ категорично избягва да гласува с машини, когато има избор.

Да му построим паметник (на Бойко Рашков), като Супермен - ако вътрешният министър е отказал 600 000 души да гласуват."

По думите му ромите "не са намерили смисъл хората" (да гласуват). 

Професорът посочи още, че само 1% в Европа - в Брюксел, се гласува изцяло с машини. С българския вот са станали 3 на сто. "Искам изборите с машинно гласуване да са успешни", подчерта все пак той.

Константинов коментира и собственото си освобождаване по желание на принципала - министърът на транспорта и съобщенията, след като дълги години бе в състава и ръководството на ИО.

"Има една етика, която трябва да се спазва. Когато прекратяваш взаимоотношенията с някого го викаш, разделяте се с добри чувства. У нас има система на обругаване, което е глупво, защото ти си следващият", заяви той.

100 000 000 числа са вкарани и за 18 години няма нито едно възражение за нашата работа, подчерта. И разказа как сам е гласувал за освобождаването си.

"Получихме от министъра указание да се свика съветът на акционерите с цел освобождаване двама членове на съвета - аз и Валери Борисов, председател на борда. Тоест ние свикахме борда с наше решение", добави още математикът.