Арести на купувачи на гласове бяха извършени днес в три населени места в България.

Лихвар от Харманли е задържан при акцията на МВР за противодействие на купен вот, научи бТВ. При акцията са намерени и иззети контрабандни стоки и парични суми, които според разследващите, са предназначени за предстоящия вот. По информация от полицията, той е имал влияние върху изборните процеси досега на местно ниво.

Установен е и събирач на гласове от столичния квартал „Факултета“ на име Цецо. Той съставял списъци на избиратели, които трябвало да гласуват за политическата сила, която им каже. Образувано е досъдебно производство.

Собственик на цех и фирма за дограма е арестуван при спецакцията на МВР за купуване на гласове в пловдивския квартал "Столипиново", съобщи бТВ, позовавайки се на свои източници. При обиски вчера са открити три тефтера с точни адреси, имена и цифри. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение и мобилни телефони. Открити са и банкноти на обща стойност 6870 лв.

В тефтерите са записани личните данни на 2029 души. Хората от списъците се разпитват. Задържаният 40-годишен мъж е криминално проявен и осъждан.

Районната прокуратура е образувала досъдебно производство.