Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Антоанета Костадинова взе сребърен медал на 10 метра пневматичен пистолет на Олимпийските игри в Токио. Това е първото отличие за страната ни в Япония.

Костадинова влезе във финала с шести резултат и водеше до последния изстрел, но бе изпреварена от рускинята Виталина Бацарашкина.

Другата ни представителка Мария Гроздева не стигна до финала, тя заема 43-то място в крайното класиране.

Костадинова остана на 0,9 т. от Бацарашкина, резултатът на която е 240,3 т. Третата Рансин Дзян (Китай) е далеч назад - 218 т. Българката беше 12-а преди последната квалификационна серия, когато с добри изстрели успя да се придвижи напред.

Преди финала водеше китайката, а рускинята бе трета.

Това е и първи олимпийски медал за родената в Търговище наша състезателка, в предишните две Летни игри тя има девето и осмо място.

Преди Токио Тони грабна Световната купа в същата дисциплина в Осиек.

"Благодаря на всички, които са тук, благодаря на човека, който е до мен, заяви Костадинова пред БНТ. - Този медал е само за него - треньорът ми. Не мисля точно сега за това, че съм загубила златото, оценявам среброто. Всеки един от нас е дошъл за това, за отличие, а аз се радвам, че го взех. Доволна съм, че го взех.

Вярвам, че след като една жена, вече уредила личния си живот, има съпруг, който я подкрепя и има две прекрасни деца, които са моето злато... Вярвам, че именно те са моят златен медал. Имам още една дисциплина, не съм приключила тук.”

Мария Гроздева обяви за БТА, че тази Олимпиада - рекордната седма за български спортист, е и последната й. Тя приключва с активния спорт.

На 30 юли Антоанета и Мария ще спорят и на 25 м пистолет. Тогава Гроздева, която е двукратна олимпийска шампионка, ще каже "сбогом".

Спортната стрелба е четвъртият най-успешен спорт на България на Олимпиади - след борбата, вдигането на тежести и леката атлетика.

Стрелците са донесли 17 медала (4 златни, 7 сребърни и 6 бронзови). Титлите са на Гроздева и Таню Киряков (по две). Киряков има и бронз, а Гроздева - три бронза. С два сребърни медала е Весела Лечева, а с един - Нонка Матова, Диана Йоргова, Емил Милев, и т.н. и т.н. 

Преди Костадинова последните ни отличия бяха в Атина преди 17 години. Тя се нареди до Гроздева и Йоргова, които са другите ни призьорки на пистолет в спортната стрелба.

Коя е Антоанета Костадинова

Родена е 17 януари, 1986 г. Състезава се на пистолет. Състезава се за "Светкавица" (Търговище), треньор й е Христо Христов. Омъжена е, има две деца. Преди да сключи брак бе с фамилията Бонева и още с нея си спечели слава в стрелбата.

Притежава три сребърни и един бронзов медал от Европейски първенства. И четири златни от Световни купи. Всичките й отличия са от 2015 г. насам. Най-успешните й години досега бяха 2015-а и 2019 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.