Българското участие на Летните олимпийски игри в Токио започна с победи и загуби. Спортният форум бе открит вчера.

Началото постави състезателката ни в тениса на маса Полина Трифонова и то бе успешно - 4:1 срещу Сара Анфу (Камерун) в квалификациите. 

29-годишната българка загуби първия гейм, но след това продължи стабилно и попадна в основната схема, където ще срещна Сара де Нуте (Люксембург).

И срещу нея Трифонова записа историческо постижение за първи път от 33 години на Игри в тениса на маса. Тя спечели с голям дух с 4:3, след като губеше с 1:3 (6:11, 11:6, 4:11, 8:11, 12:10, 11:9, 11:8). Битката продължи повече от час. Следващият мач на Полина е в понеделник - срещу Сяосин Янг. 

На клубно ниво Полина Трифонова се състезава в Германия.

В ракетните спортове записахме и загуба - на сестрите Габриела и Стефани Стоеви в бадминтона. Те имаха малшанс при жребия и попаднаха в тежка група.

Рано тази сутрин европейските шампионки отстъпиха пред петите в световната ранглиста Ким Со Йон и Кон Хи Йонг (Южна Корея) - 1:2 (23:21, 12:21, 21:23).

Започнаха отлично и взеха първия гейм, но корейките доминираха във втория. Третият бе равностоен. Другите две двойки в групата са китайки (№3 в света) и тайландки (№8).

Джудистът Янислав Герчев отпадна на осминафинал при 60-килограмовите с "ипон" в продължението на двубоя Юн Вей Ян (Тайван). Срещата бе равностойна. Преди това Герчев надви Ленин Пресиадо (Еквадор) - пак след продължение.

Участието си приключи и Дейвид Хъдълстоун в спортната гимнастика - не съумя да преодолее квалификациите. На шестте уреда, на които игра, той събра сбор от 74,265 т. Това му отреди 37-о място, а първите 24 отиват на финал в многобоя. Дейвид стигна до Токио с много сериозна контузия на глезена и игра въпреки нея. Той е само на 20 г.

Първата олимпийска титла в Токио спечели китайката Цян Ян - на пушка (10 м) в спортната стрелба при жените.

Последен в първия ден от българите Любомир Епитропов - на 100 м бруст. Той завърши четвърти в своята серия с 1:00,71 мин., и не успя да продължи. По-силната дисциплина на Епитропов е 200 м.