Носителят на наградата "Пулицър" - журналистът на Ройтерс Даниш Саддики, е бил убит днес в Афганистан, докато е отразявал сблъсък между армията на централната кабулска власт и талибаните. Сражанието, при което освен Саддики е загинал и висш афгански офицер, е било близо до граничен пункт в Пакистан. 

Информацията бе потвърдена от Ройтерс преди малко.

Афганската армия се опитвала да завземе основната пазарна зона на Спин Болдак, когато кръстосаният огън е отнел живота на журналиста. 

Саддики бе на поредната си журналистическа мисия от началото на тази седмица, когато започна да придружава местните специални части от Кандахар, а дописките му докладваха за кървавите битки между афганските командоси и талибанските бойци. 

Саддики е част от фотографския екип на Ройтерс от много години, а през 2018 г. спечели наградата "Пулицър" за неговото впечатляващо отразяване на кризата с бежанците в Мианма. 

През 10-те години, в които работи като военен фотограф, той е отразявал войните в Афганистан и Ирак, Мианма, протестите в Хонконг и земетресенията в Непал. 

Припомняме, че талибаните са в период на изключителен възход в Афганистан, като последните данни сочат, че вече контролират около 85% от територията на страната. 

Всичко това на фона на обявеното изтегляне в края на август на американския контингент на място, с което САЩ се надява да сложи край на най-дългата война в своята нова история. 

Оттеглянето на Вашингтон обаче води със себе си рязко засилване на позицията на талибаните, които освен че завземат наново страната, показаха вече, че не са се и променили особено. Само в последната седмица дойдоха редица съобщение, които свидетелстват, че мракът се завръща в Афганистан - местните вождове на радикалната групировка вече забраняват на жените да пазаруват или да ходят на училище в местата, които бяха току що завладени.