"Видяхте с каква ярост бяха атакувани полицаите. Разбирам, че искате да ни вкарате в полицейско насилие, но този път бяха насилени полицаите."

Това каза в събота премиерът Бойко Борисов от Кърджали на въпрос дали смята, че е имало полицейско насилие по време на протестите.

"Нито едното е правилно, нито другото", добави той за пострадалите мирни протестиращи.

После даде за пример как действала полицията във Франция, в Испания, във Вашингтон... 

"Винаги съм казвал, че уважавам протестите на хората, няма досега случаи на протестиращи, които са искали нещо от правителството или са предлагали, да не са били срещнати, да не са били изслушани. След това да не им е бил решен проблемът", добави той.

След което говори за "тези провокатори, които хвърляха бомби по полицаите, къртеха София, безспорно има платени от тях". 

"Към едните изпитвам уважение, към другите неприязън, която никога няма да спре", продължи Борисов.

Борисов и митрополит Николай.

Националните протести с искане за оставката на правителството продължават и днес. Преди дни министър-председателят каза, че мафията иска да свали правителството.

Сега премиерът разясни, че с удоволствие би коментирал протестите, ако едната вечер там говори социалният им министър, "който би бил социален министър", друга - финансовият. И тогава можело да се прави сравнение със сегашното правителство.

"Нека да чуем нещо от тях, как ще управляват, освен да искат бесилки, ковчези", каза още той.

Всички партии на протестите обаче били провалени.

Борисов заяви още, че бил готов да разговаря и с т. нар. Отровно трио, и с президента Румен Радев, и "с всеки, като ми обяснят какво ще правят във финанси, икономика, отбрана, ако щеш". Но те не искали. 

След което с уговорката, че никога не коментира други партии, направи коментар за вътрешните избори в БСП за лидер на партията.

"Направи ми впечатление, че единственото, в което се обвиняват е в измами и в лъжа. Те или по навик, защото губят избори, го говорят това, или не могат да правят честни избори", сподели наблюденията си премиерът.

Критиките към управлението в страната, които дойдоха през седмицата от евродепутати от други държави по време на изслушването в ЕП, премиерът обясни с приказката за българския казан в ада, който нямал нужда от охрана, защото всички едни други се топели. Това той съотнесе към поведението на българските евродепутати.

"В същото време се видя, че има огромни критики относно президента Радев и всички останали. В ада на българския казан няма охрана - едните топят мен, ние - Радев, едните говорят с ЕНП, другите - със социалдемократите", обобщи той.

По повод машинното гласуване Борисов обясни, "нямаме машините, защото и за метрото не можахме осем месеца да докараме специалистите, затова го забавихме с няколко месеца, защото пандемия има по света".

И добави: "Ние сме единствената държава, която хем всичко работи, хем народът по никакъв начин не усеща, че има пандемия..." После предложи да се види какво е на морето: "Разкош".

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше заедно с Борисов в Кърджали, каза по-късно, че за редовните избори през 2021 г. ще има машини във всяка секция. Вече са отправени запитвания към няколко фирми за оферти, добави тя.

Премиерът беше в Кърджали на освещаването на новоизградените постройки на средновековния манастир " Свети Йоан Предтеча". 

Средствата за строежа 800 000 лева са отпуснати от държавата. Освещаването беше извършено от пловдивския митрополит Николай.