Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заплатите на служителите в Бюрото по защита към главния прокурор да бъдат увеличени. Това гласува прокурорската колегия към ВСС по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Дебат нямаше, а самият Гешев, който ръководи структурата, не присъстваше на заседанието. Увеличението важи със задна дата от 1 януари 2021 г.

Прокурорската колегия прие увеличение с 8% на служителите на специализирани структури, назначени по Закона за МВР и на тези по трудови договори в Бюрото по защита. До 3% увеличение ще получат служители на ръководни и експертни длъжности, назначени по закона за държавния служител.

Преди няколко дни президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото и на подчинението на главния прокурор за противоконституционна.

През първата година от мандата на Иван Гешев като главен прокурор служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро изведоха от министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвиняем заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

На 9 юли м.г. служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов. По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани.

Влизането на въоръжените служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.