Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан по повод направените от него публични твърдения за незаконни подслушвания на политици и граждани. Това предлагат от ГЕРБ в първия ден на 46-ото Народно събрание, съобщиха оттам. Искането вече е внесено в деловодството на Народното събрание и трябва да бъде разгледано най-късно до края на следващата седмица, обясняват от партията. 

Инициативата идва, след като прокуратурата преди дни обяви, че е прекратила разследването по случая, за който се е самосезирала по медийни публикации, поради липса на данни за незаконно подслушване.

Днес обаче самият Рашков на влизане в парламента за конституирането му, обясни, че данните, с които той разполага, са различни и потвърди заявката си отпреди изборите - че ще ги представи именно пред Народното събрание, когато бъде конституирана специална комисия или постоянната такава за контрол над спецслужбите.

 

Заявка за изслушване на Рашков официално има и от "Изправи се БГ! Ние идваме" - но по темата със сигнала на вицепремиера в служебния кабинет за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Въпросният сигнал вече е внесен от министъра на правосъдието Янаки Стоилов за разглеждане в кадровия орган на съдебната власт, като мотивът е "уронване на престижа на съдебната власт" (това би трябвало да се случи утре на Пленум на ВСС, б.р.)

И той също следва да бъде изслушан в залата - според плана на парламентарната група. Самият сигнал е над 100 страници. От държавното обвинение обявиха, че според тях това е политически акт.

И Стоилов преди ден заяви, че очаква казусът да стигне до Народното събрание.

 
Дали въпросните изслушвания ще се случат зависи от волята на пленарната зала.