Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата осигурява възможност Васил Божков да пребивава необезпокояван извън страната - така пред журналисти в Народното събрание служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков интерпретира съобщението от вчера на спецпрокуратурата.

Оттам обявиха, че издирваният бизнесмен, който е в Дубай, вече има обвинение и за това, че е организирал бунтове по време на протестите миналата година и опит за преврат.

(Делото бе анонсирано ефектно - включитено с пускане на СРС-та, още през юли, м.г. от говорителката на главния прокурор Сийка Милева, б.р.)

„Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по член 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление (Глава първа от НК е най-общо за престъпления срещу Републиката - включително за държавна измяна, б.р.)

Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления.

Оттам възниква въпросът - желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, за да се извършват с него процесуално-следствени действия или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван“, тълкува юристът Рашков.  

По повод друго обявление откъм прокуратурата - че не е имало незаконно подслушване на политически лица и симпатизанти, на членове на служебния кабинет, на президента - отново покрай протестите и последвалите избори, както и че разследването е прекратено поради липса на данни за престъпление, Рашков припомни, че в този случай "прокуратурата проверява сама себе си". 

„Този факт говори достатъчно красноречиво каква проверка е била извършена. Разполагам с коренно различна информация, която ще предоставя на парламента, след като се формира съответната парламентарна комисия, която ще има право по закон да се запознава с тази класифицирана информация.

Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска да оповести. Според моето дълбоко убеждение тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи", повтори заявката си и отпреди вота на 11 юли Рашков. 

(Вчера шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова намекна, че всъщност СРС са прилагани само по делото срещу Божков за опит за преврат. Протестиращи не били следени и подслушвани, б.р.)

Рашков отново заяви, че по негови данни СРС са били прилагани спрямо мирно протестиращи граждани.

"По такъв начин прокурори са ангажирани - не без благословията на главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководство до 4 април в нашата страна. Допуснати са груби грешки в законодателството у нас и са били подложени на СРС мирно протестиращи граждани.

Имам категорични доказателства за това, че служители в МВР от службата за борба с организирана престъпност, както и от службата за вътрешна сигурност, са били експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство", добави служебният вицепремиер (както е известно, директорите и на ГДБОП, и на "Вътрешна сигурност" бяха сменени при служебното правителство).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.