Парижката прокуратура съобщи, че е започнала днес разследване за шпионирането на френски журналисти чрез подслушване на телефоните им с помощта на израелския софтуер "Пегас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В неделя медиен консорциум обяви, този шпионаж е бил в полза на Мароко, нещо, което Рабат отрича.

Разследват се десет случая на проникване, включващи "посегателство на частния живот","прехващане на кореспонденция" , "неправомерен достъп" до информационна система и "престъпен сговор". Делото е образувано след иск, подаден от сайта "Медиапар", двама журналисти от който са били шпионирани.

Подобна жалба се очаква да внесе и френският в. "Канар аншене".

Неправителствената организация "Репортери без граници" обяви днес, че също ще съди виновниците, съобщи ТАСС.

НПО "Форбидън сторис" и 17 медии от различни държави публикуваха в неделя разследване, според което няколко страни са шпионирали голям брой хора в цял свят с помощта на израелска шпионска програма за мобилни телефони, разработена от корпорацията "НСО груп". Правото за използването й се предоставя единствено на държави и държавни агенции със специално разрешение на израелското правителство за всеки отделен случай. Според френски журналисти са били следени по-специално 1000 телефона във Франция, включително такива, използвани от представители на медиите.

Според "Форбидън сторис" френски журналисти са били подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Вчера някои от тези държави категорично отрекоха да са замесени в случая, отбелязва ТАСС.