Правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания. Това става ясно от публикувано вчера медийно разследване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шпионският софтуер "Пегас" позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е вкаран. Компанията създател на софтуера "НСО груп" често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими. Тя обаче твърди, че програмата й служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки.

Организациите "Форбидън сторис" и "Амнести интернешънъл" са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на "НСО груп" са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Повече от 80 журналисти от 17 медийни организации от 10 държави са участвали в "Проекта Пегас" - инициативата, която е изобличила действията на "НСО груп", обяснява "Амнести интернешънъл". За координацията на екипа е помагала "Забранени истории" - медийна организация с нестопанска цел, базирана в Париж. Техническа подкрепа е оказала именно "Амнести интернешънъл", като е провела тестове на мобилни телефони, за да идентифицира шпионския софтуер.

"Проектът Пегас" разкрива как шпионският софтуер на "НСО груп" е любимо оръжие за репресивните правителства, които се опитват да заглушават журналисти, да атакуват активисти и да смазват разногласието, излагайки на опасност безброй животи", обяви Агнес Каламард, генерална секретарка на "Амнести интернешънъл". "Тези разкрития разсейват всякакви твърдения на "НСО груп", че подобни атаки са редки и се свеждат до погрешно използване на тяхната технология. Въпреки че компанията твърди, че нейният шпионски софтуер се използва само за легитимни разследвания на престъпления и терор, ясно е, че технологията улеснява системните злоупотреби. Те рисуват картина на легитимност, като същевременно се възползват от широко разпространените нарушения на правата на човека."

Тя призова за мораториум върху разпространението на подобен вид технология.

"Ясно е, че действията им поставят по-големи въпроси относно липсата на регулации, което създаде "дивия запад" от яростни злоупотреби с активисти и журналисти. Докато тази компания и индустрията като цяло не покажат, че е способна да зачита правата на човека, трябва да има незабавен мораториум върху износа, продажбата, трансфера и използването на технология за наблюдение. "

В писмен отговор към "Забранени истории" и нейните медийни партньори "НСО груп" заяви, че "твърдо отрича неверни твърдения" в доклада. Компанията посочва, че докладът се основава на "погрешни предположения" и "непотвърдени теории" и подчертава, че компанията е на
"мисия за спасяване на животи". 

Разследването

През следващата седмица медийните партньори на "Проекта Пегас", включително "Гардиън", "Монд", "Зюдойче Цайтунг" и "Вашингтон пост" - ще пуснат поредица от истории, излагащи с подробности за това как са избирани световните лидери, политиците, правозащитниците и журналистите като потенциални цели на шпионския софтуер.

От изтеклите данни и техните разследвания "Забранени истории" и нейните медийни партньори идентифицираха потенциални клиенти на "НСО груп" в 11 държави: Азербайджан, Бахрейн, Унгария, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Того и Обединените арабски емирства.

Според "Амнести интернешънъл" компанията не е предприела адекватни действия, за да спре използването на своите инструменти за незаконно целенасочено наблюдение на активисти и журналисти, въпреки факта, че или е знаела, или може би е трябвало да знае, че това се случва.

"Като първа стъпка "НСО груп" трябва незабавно да изключи клиентските системи, когато има надеждни доказателства за злоупотреба. "Проектът Пегас" осигурява това в изобилие", настоява Агнес Каламард.

Засегнатите журналисти

Сред засегнатите журналисти е мексиканецът Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година.

Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Кашоги, убит през 2018 година. Само 4 дни след изчезването на критика на Рияд шпионският софтуер е успешно инсталиран върху телефона на годеницата му. 

И при двата случая от "НСО груп" обясняват, че шпионският софтуер по никакъв начин не е допринесъл за кончината им.

"Пегас" е масово използван в Азербайджан, където има недостиг на независимите медии. Повече от 40 азерски журналисти са били следени, обяснява "Амнести интернешънъл" и дава за пример телефона на журналиста на свободна практика Севинч Вакивкизи, който е бил таргетиран в продължение на 2 години до май 2021 г.

Над 40 са журналистите от Индия, които са били следени от софтуера между 2017 и 2021 г.

Кореспонденти на няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, в. "Уолстрийт джърнъл", телевизия "Франс 24", в. "Паис" и агенция АФП, също фигурират в този списък. Сред най-популярните имена в списъка е Рула Халаф - главна редакторка на "Файненшъл таймс".

"Броят на журналистите, маркирани като цели, нагледно илюстрира как "Пегас" се използва като инструмент за сплашване на критични медии. Става въпрос за контролиране на публичния наратив, съпротива срещу проверките и потискане на всякакъв критичен глас", споделя Агнес Каламард. "Тези разкрития трябва да действат като катализатор за промяната. На индустрията за следене вече не трябва да се допуска "laissez-faire" подход от страна на правителствата, които имат личен интерес да използват тази технология за извършване на нарушения на правата на човека."

Коментар от Брюксел

Ако Унгария е шпионирала журналисти, това е напълно неприемливо и е в разрез с всички правила. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА, по повод на медийни съобщения, че властите в Будапеща са използвали софтуер от Израел, за да следят журналисти, собственици на медии и адвокати.

Всяко шпиониране на медии, ако е вярно, е напълно неприемливо, заяви говорителят. Медиите трябва да могат да работят свободно и независимо.

Държавите от ЕС са длъжни да наблюдават и да осигуряват пълното спазване на човешките права. Националната сигурност е в ръцете на държавите, службите за защита на личните данни са отговорни по тези въпроси, добави той в отговор на въпрос дали ЕК ще разследва случая и дали ще предприеме нова наказателна процедура срещу Унгария.

Според Би Би Си основните цели на шпионския софтуер "Пегас", изработен в Израел, са били в Азербайджан, Бахрейн, Унгария, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.