В петък започна работата по опаковането на Триумфалната арка в Париж в сребристосин плат като посмъртна почит към художника Кристо, мечтал за проекта от десетилетия, съобщи агенция "Франс Прес".

Христо Явашев, по-известен като Кристо, напуска България през 1957 г., а няколко години по-късно става жител на Париж. През 60-те той живее дълго време в апартамент близо до Триумфалната арка и тогава се ражда идеята да опакова внушителния паметник на войната.

Но макар приживе да опакова най-старият парижки мост (през 1985 г.), и Бундестага (през 1995 г.), той така и не осъществява този проект преди смъртта си през 2020 г.

Последните снимки преди кончината му сочат, че е работил по проекта за Триумфалната арка до последно и е оставил скици и фотомонтажи, които са ключови при изпълнението му сега.

Завършването на проекта, разработван заедно с партньорката му в изкуството и в живота Жан-Клод, е управлявано от неговия племенник Владимир Явашев с помощта на музея "Помпиду" и френските власти.

Нито стотинка обществени пари няма да бъдат харчени за опаковането на Триумфалната арка - всичко е финансирано чрез продажбата на студии, рисунки и колажи на Кристо.

25 000 квадратни метра плат ще съживят паметника

"Ще бъде като жив обект, стимулиран от вятъра и отразяващ светлината. Гънките ще се движат и повърхността на паметника ще изглежда чувствена."

Така Кристо описва проекта си. Той иска хората да могат да се "докоснат" до Триумфалната арка.

Карта и концептуална рисунка на Кристо на проекта - заедно с нея има дори примерно парче плат.

За осъществяването му ще бъде инсталирана специална защитна конструкция, която да пази фасадата и скулптурите по арката. Монументът е построен от Наполеон Бонапарт в памет на загиналите му войници. Той наскоро бе възстановен след вандалските прояви срещу него по време на протестите на "жълтите жилетки" във Франция през 2018 г.

Опаковането ще спре за утрешното преминаване на велосипедистите от Тур дьо Франс, но след това ще продължи през останалата част от юли и август, за да бъде открит на 18 септември, събота. Три екипа ще работят през цялото денонощие.

Платът ще остане върху Триумфалната арка в продължение на 16 дни. Огънят на Незнайния воин в арката ще продължи да гори.