Главният прокурор призова, а Висшият съдебен съвет моментално се съгласи докладът на Бойко Рашков, с който се мотивира искането ВСС да отстрани Иван Гешев от поста, да бъде публикуван.

Малко по-рано през деня служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви, че внася в Пленума на ВСС заявление да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на обвинител номер едно Гешев. 

Той е насрочил заседание на Пленума на 22 юли, където това ще бъде първа точка от дневния ред.

Предложението е на служебният вътрешен министър Рашков и сигналът съдържа 112 страници заедно с приложенията. Които ВСС публикува в петък привечер, малко след писмо от Гешев.

В него са описани декларации срещу действия на главния прокурор от Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет, Българския хелзинкски комитет и мн. др.

"С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента, но прокурорската колегия на ВСС зае пасивна позиция", четем още. 

Като съществен факт се посочват и протестите от миналото лято с искане за оставката на Гешев, не само на правителството "Борисов".

Следва списък - за огласяване от страна на обвинението на данни по досъдебни производства. Става въпрос за известните случаи за оповестяване на СРС с участието на държавния глава Румен Радев, разговорите на Васил Божков със социалиста Александър Паунов за организацията на протестните мероприятия.

Според Бойко Рашков с тях се целяло "политическо компрометиране на Президента и на гражданските протести".

"Презумпцията за невиносвност е елемент на справедливия наказателен процес и е самостоятелно право, с което Ив. Гешев не се съобразява", пише още в сигнала.

Описано е и избирателното огласяване на данни от прокуратурата по случая "Бобокови", както и разбира се "щурмът" на "Дондуков" 2, получил широк медиен отзвук, в т.ч. в чужбина. Припомня се и че съдът е определил тези задържания от МВР тогава като незаконосъобразни.

Припомня се още, че "Ив. Гешев неслучайно отказа да се яви в Европейския парламент пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона". 

Цитира се и интервю на Гешев пред БНТ, в което посочвал за "десни екстремисти" Иво Прокопиев и Христо Иванов. Това показвало политическа ангажираност, незачитане на разделението на властите и др., пише Рашков.

"Това поставя остро въпросът в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения под нейно давление", пише още вътрешният министър.

Посочва се също така, че "главният прокурор проявява непоследователност при преценката и действията по обществено значими, но неизяснени казуси и дела, свързани с висшия ешелон", като се изброяват случая "Ало, Ваньо", къщата в Барселона, кюлчетата злато и пачките евро и др. 

Пълния текст на сигнала четете ТУК