Ден след като служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще подготви сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез министъра на правосъдието срещу главния прокурор Иван Гешев, Янаки Стоилов се изказа сдържано по темата. Като министър на правосъдието той има право да внесе във ВСС данни за евентуално образуване на дисциплинарно производство срещу обвинител номер едно, но това което поиска днес от МВР и прокуратурата бе да заровят томахавките и да работят заедно срещу купения вот в оставащите до парламентарните избори броени дни.

"Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков, ще преценя неговата допустимост, доколкото е възможно неговата основателност. ВСС има възможност да се занимава с тези въпроси", заяви в отговор на журналистически въпрос на пресконференция Стоилов. 

"Смятам обаче, че в близките дни най-важната задача е организирането на изборите и МВР и прокуратурата да действат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове. Нека техните амбиции да се изразят в това коя от тези институции ще даде по-голям принос за пресичане на тази порочна практика", допълни.

На повторния въпрос дали ако получи достатъчно информация за нарушения от сртрана на Иван Гешев ще предложение за прекратяване на мандата му, правосъдният министър посочи:

"Това зависи от материала, който ще бъде предоставен. Министърът на правосъдието разполага с правомощие да сезира ВСС, ако има основание за образуване на дисциплинарно производство. Оттам нататък въпросите се решават от членовете на ВСС".

Припомняме, че вчера в интервю за БНР Рашков говори за това, че имало прокурори, нарушили закона и уронили престижа на съдебната власт, спрямо които ВСС трябвало да предприеме мерки. Вътрешният министър посочи още, че сегашният състав на Съвета си затваря очите за "безобразията" на Гешев. Щял обаче да сезира сегашния ВСС с цел: "за да може за пореден или за последен път да се убедим в неговата безполезност".

Повод за поредните търкания между служебния министър на вътрешните работи и държавното обвинение станаха акциите на МВР срещу купуването на гласове. Прокуратурата обвини силовото ведомство, че действа на своя глава, а Рашков - че опитва да омаловажи разкритията на ръководеното от него министерство.

Законодателство

„Ръководството и служителите на Министерството на правосъдието работят по 35 проекта на нормативни актове – законови и подзаконови. Значителна част от тази работа е започнала в предишните месеци и дори години. Голяма част от тях са напреднали, но други, главно заради недобра организация, са забавени и са с изтекли срокове“. Това заяви още Стоилов днес, като именно това бе поводът за пресконференцията.

Един от тях е подобряването на обслужването на гражданите и в тази насока Стоилов е издал изменение и допълнение на наредбата за прилагане на глава пета от Закона за Българското гражданство. Тя предстои да бъде публикувана в следващия брой на Държавен вестник. „Причината, която наложи тази важна промяна, е затруднението на кандидатите, които живеят в страната да подават в разумен срок подготвените от тях документи за придобиване, възстановяване или освобождаване от българско гражданство. Записванията в електронната система на дирекцията „Българско гражданство“ са запълнени до края на месец юни 2022 г. и са над 23 хиляди.

За хората, живеещи в чужбина, е предвидена възможност да подават документите си в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина. В същото време за лицата, живеещи в България, не е осигурено предимство за обслужване в Министерството на правосъдието, а те не разполагат с друга алтернатива“, обясни министърът.

След обнародването на наредбата ще бъде възможно лицата, които са български граждани, граждани на държава – членка на Европейския съюз и чуждите граждани с разрешен статут на пребиваване в Република България да подават своите документи и присъствено. „Очакваме около 2000 човека да се възползват от приетото изменение“, допълни Стоилов.

Той открои и темата за т.нар. инвестиционно гражданство, като отбеляза, че от 2019 г. има постъпило възражение от Европейската комисия срещу тази практика, която съществува в малко държави на Стария континент.

„Поискали сме информация от Агенцията за чуждестранни инвестиции – какви са тези инвестиции и дали те са реални, дали продължават да съществуват. Вероятно трябва да се обсъди и радикално решение. Във време, когато всичко се купува и продава дали такъв важен публичен институт като гражданството, да подлежи на придобиване срещу определени инвестиционни ангажименти или намерения“, каза още Стоилов.

Друг важен проблем, по който работи министерството е законопроект за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража, във връзка с преобразуване на Държавното предприятие фонд „Затворно дело“ като административна структура на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в посока продължаване на дейността. „То може да е в състояние ефективно да организира производство, с участие на лишените от свобода, включително на земеделска продукция, която в момента не се ползва за изхранване на затворниците, а може да помогне за подобряване и поевтиняване на храната, респективно за намаляване на средствата, отделяни за обществени поръчки“, каза Стоилов и допълни: „Трябва да се преосмисли практиката за отдаване под наем на лавките в затворите. Тези, които ги наемат сами определят цените в тях, а не собственикът, които ги предоставя за ползване. Ако следващото Народно събрание има волята да покаже, че държавата може да бъде добър стопанин, това би довело до значителни подобрения“.

Министърът на правосъдието е обсъдил и с директора на Агенция по вписванията взаимодействието с "Информационно обслужване" като системен интегратор по изграждане и поддържане на информационните системи и създаването на правила за тези отношения.